Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω!

Τη Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.
Το πρωί τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Μ.Ευχελαίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια» και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα.
Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών (κήπος της Γεσθημανής) την ώρα που το Συνέδριο των Ιουδαίων παίρνει καταδικαστική απόφαση για Αυτόν και την προδοσία του Ιούδα, αρχή των Παθών του Χριστού.
Από τα πιο γνωστά τροπάρια της ημέρας είναι το «Του Δείπνου Σου του Μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού...» και το  «Ότε οι ένδοξοι μαθητές…» που έχει γραφτεί από τον Ρωμανό τον Μελωδό.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται (Βίντεο)

Του Δείπνου Σου του Μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού (Βίντεο)

Ότε οι ένδοξοι μαθητές (Βίντεο)

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια αμαρτωλή γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Ήταν πολύτιμο το άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές του Χριστού την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν καλά οι μαθητές πόσο σπουδαία θεωρούσε την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς ο Χριστός. Αυτός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' τον σκοπό της. Αναφέρθηκε μάλιστα και στον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από την προδοσία, αλλά μάταια. Έτσι απέδωσε στη γυναίκα τη μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Ο Ιερός Χρυσόστομος υποστηρίζει πως ήταν δύο οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα που την ονόμασαν πόρνη. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία, αδελφή του Λαζάρου που άλειψε τα πόδια Του Ιησού Χριστού, σκουπίζοντάς τα με τα μαλλιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου