Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος!

Τον νυμφώνα σου βλέπω σωτήρ μου κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω ίνα εισέλθω εν αυτό. Λαμπρυνόν μου την στολή της ψυχής Φωτοδότα και σώσον με.

Ότε οι ένδοξοι μαθηταί (Βίντεο)
Ὅτε οἱ ἔνδοξοι Μαθηταί, ἐν τῷ νιπτῆρι τοῦ Δείπνου ἐφωτίζοντο, τότε Ἰούδας ὁ δυσσεβής, φιλαργυρίαν νοσήσας ἐσκοτίζετο, καὶ ἀνόμοις κριταῖς, σὲ τὸν δίκαιον Κριτὴν παραδίδωσι. Βλέπε χρημάτων ἐραστά, τὸν διὰ ταῦτα ἀγχόνῃ χρησάμενον, φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν. Ὁ περὶ πάντας ἀγαθός, Κύριε δόξα σοι.
 
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 μαθητές Του. 
Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο Ιησούς σηκώθηκε από το τραπέζι, άφησε κάτω τα ιμάτιά του, έβαλε νερό στο νιπτήρα μόνος Του και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει σ' όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών είπε: «Όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους». Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στον Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιο ορμητικός απ' όλους και στην αρχή σταμάτησε τον Χριστό, αλλά ύστερα υποχώρησε με την καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθισε.
Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί, να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιος θα είναι πρώτος.
Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: «Λάβετε φάγετε». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: «Πιέστε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε». 
Ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους παραδώσει τον Ιησού Χριστό.
Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία Του από τον Ιούδα, τη σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια και τη Σταύρωση.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, η Εκκλησία μας συγκλονίζει παρουσιάζοντας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Οι ιερείς κατά την ετοιμασία της Θείας Κοινωνίας εξάγουν δύο «αμνούς» (το μέρος του άρτου το οποίο μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και διατηρούν τον ένα, αφού τον τεμαχίσουν και τον αποξηράνουν, σε ασφαλές σημείο -μέσα στο αρτοφόριο πάνω στην Αγία Τράπεζα- για έναν ολόκληρο χρόνο, για την κοινωνία των πιστών σε έκτακτες περιπτώσεις. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και
διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.
Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.
 
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου (Βίντεο)

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Είναι η στιγμή όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας σβήνουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών κινείται ε αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών. Το Θείο πάθος κορυφώνεται…

Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Εν περιλήψει τα 12 Ευαγγέλια αναφέρουν: 
Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές Του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του Ιησού από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά Του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Τον Ιησού ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτώριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο και την τελική υποχώρησή του εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων «Βαραβάν ή Χριστόν;». Τον Πιλάτο να «Νίπτει τας χείρας του». Τον Ιούδα να μεταμελείται και να επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Τον απαγχονισμό του Ιούδα. Πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση μαζί με δύο ληστές. Τον Ιησού να αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού. Μεταμέλεια του ενός ληστή που ζητά από τον Κύριο να τον θυμηθεί στη βασιλεία των Ουρανών. Τον Ιωσήφ από τη Αριμαθαία που ζητά από τον Πιλάτο το σώμα του Ιησού για να το θάψει. Την ταφή του Ιησού και τη σφράγιση του τάφου Του από τους Αρχιερείς και Φαρισαίους.

Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης έως το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους στον Χριστό. Σε πολλά μέρη προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής.
Στα σπίτια των Χριστιανών, τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.

Εκτός από τα αυγά την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου