Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου!

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Το Σάββατο, αφού συγκεντρώθηκαν οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι στον Πόντιο Πιλάτο, τον παρακάλεσαν να ασφαλίσει τον τάφο του Ιησού για τρεις ημέρες, διότι καθώς έλεγαν, «έχουν υποψία ότι οι μαθητές Του, αφού κλέψουν την νύχτα το ενταφιασμένο σώμα Του, κηρύξουν έπειτα στο λαό ως αληθινή την ανάσταση την οποία προείπε ο πλάνος εκείνος, όταν ακόμη ζούσε· και τότε θα είναι η τελευταία πλάνη χειρότερη της πρώτης».
 
 

Αφού είπαν αυτά στον Πόντιο Πιλάτο πήραν την άδεια να σφραγίσουν τον τάφο Του, τοποθετώντας εκεί για ασφάλεια κουστωδία, δηλαδή στρατιωτική φρουρά.
 
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου εορτάζουμε στην εκκλησία «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. 
Βέβαια, η ταφή του Κυρίου έγινε το απόγευμα της Μ. Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος. Αποβραδίς έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του Ναού και στολίζεται ο Ναός με κόκκινα αναστάσιμα.
Στα Ιεροσόλυμα, η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός και της Ανάστασης του Κυρίου γίνονται το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.
Κατά την πρώτη Ανάσταση ψάλλεται το "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι". 
Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν (Βίντεο) 

Ύμνοι από την Ακολουθίαν του Μεγάλου Σαββάτου (Βίντεο) 


ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


Στην Ελλάδα η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα (εξαίρεση η φετινή Ανάσταση του έτους 2021), σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας . Ο ιερέας προβάλλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στη συνέχεια γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν, χαρισάμενος».

Χριστός Ανέστη (Βίντεο) 

Με το τροπάριο του «Χριστός Ανέστη» ξεκινάει η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που διαρκεί περίπου δύο ώρες και προσφέρει τη δυνατότητα της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς.
Μετά τη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους κάνουν με τον καπνό της λαμπάδας το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις έως σαράντα ημέρες αναμμένο.

Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και να τσουγκρίσουν κόκκινα αυγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου