Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας

Παρακολουθήστε τα βίντεο των Θυρανοιξίων (2016) και διαβάστε το αφιέρωμα του δασκάλου Χ.Ίντου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας, κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Θυρανοίξια-Αρχιερατικός Εσπερινός στις 15-10-2016  
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στις 16-10-2016  

Αφιέρωμα του δασκάλου Χ.Ίντου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.


 


Σύντομη ιστορική αναφορά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας: Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ναό στη Μητροπολιτική Περιφέρεια της Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας και από τους εντυπωσιακότερους στην Κεντρική Μακεδονία. Οικοδομήθηκε με πρωτοβουλία, δαπάνες και προσωπική εργασία των κατοίκων της κωμόπολης Γουμένισσας, την περίοδο 1864-1869. 

Πρόκειται για μια επιβλητική Τρίκλιτη Βασιλική που θυμίζει τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κωνταντινουπόλεως, τον Άγιο Μηνά Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Αντώνιο Βέροιας. 
Βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και μαζί με το ιστορικό Διδακτήριο, με τον οποίο βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αποτέλεσαν την καρδιά του Ελληνισμού της Γουμένισσας και της Επαρχίας της σε δύσκολες ιστορικές περιόδους. Καστρόπυργοι της πίστης και των εθνικών αγώνων της περιοχής, για να αποκρούσουν την εξαρχική βουλγαρική προπαγάνδα που κορυφώθηκε στις επόμενες δεκαετίες. Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος που υπέμεινε με αταλάντευτη πίστη τα μαρτύρια του Διοκλητιανού στα 303 μ.Χ. ήταν πάντα κοντά στους πιστούς Έλληνες Ορθοδόξους της Γουμένισσας, για να γιγαντώνει με εγκαρτέρηση τις ψυχές τους και να τους προστατεύει από τους κινδύνους.
Από το 1991 αποτελεί τον Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως κ΄ Πολυκάστρου. Στατικά προβλήματα της κατασκευής του κι ο χρόνος που άφησε τα ίχνη του στο κτίσμα, οδήγησαν την Μητρόπολη να επιδιώξει τη στερέωση και την αποκατάστασή του. Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες και με θαυμαστή παρέμβαση του ίδιου του Αγίου Γεωργίου, ο Ιερός Ναός εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τον Μάρτιο του 2012 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, συντήρησης  και ανάδειξής του. 
Τα «Θυρανοίξια» του μεγαλοπρεπούς αναστηλωμένου Ιερού Ναού  πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2016.
"Θυμάμαι κάποτε πως ο Ναός γέμιζε ασφυκτικά… μέχρι και ο γυναικωνίτης ήταν γεμάτος και ίσα ίσα οι πιστοί άφηναν ένα στενό διάδρομο για να περνά ο ιερέας", αφηγήθηκε κάποτε κάποιος πιστός. 
Ιδού στάδιον δόξης και πίστης λαμπρόν. Να υποδεχθεί και πάλι ο αποκαταστημένος Ιερός Ναός τόσους και ακόμη περισσότερους πιστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου