Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η για Ψυχοσάββατο - Τρισάγια στα κοιμητήρια!

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής). 

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, παραμονή του Ψυχοσαββάτου, θα τελεσθούν τα τρισάγια στα "νέα" κοιμητήρια μετά τις 3.00 μ.μ.. Στα "παλιά" κοιμητήρια θα τελεσθούν τρισάγια κατόπιν συνεννόησης με τους ιερείς.
 

Ο λόγος που καθιέρωσε το Ψυχοσάββατο η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: 
Επειδή πολλοί πιστοί εκοιμήθηκαν κατά καιρούς μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή λόγω φτώχειας και δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των απ' αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Είναι δηλαδή αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία σύμφωνα με τις Γραφές.
Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στα κοιμητήρια των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου