Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ο Άγιος Αλέξανδρος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ἦχος γ´. Τὴν ὡραιότητα. Μύσται οὐράνιοι ἀποδεικνύμενοι, θεῖοι ἐκφάντορες τῷ κόσμῳ ὤφθητε, τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ, ποιμάναντες θεαρέστως, ἱερὲ Ἀλέξανδρε, τῆς Τριάδος ὁ πρόμαχος, Ἰωάννη ἔνδοξε, ὁ τῆς χάριτος τρόφιμος, καὶ Παῦλε Ἱερέων ἀκρότης, ὅθεν ὑμᾶς ἀνευφημοῦμεν.


Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου εκάστου έτους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Αλέξανδρος και η Αλεξάνδρα.

Ο Αλέξανδρος καταγόταν από την Καλαβρία της Ιταλίας και από μικρός αφιερώθηκε στο Θεό.

Ήταν, όπως λέγεται, «ἀποστολικοῖς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Ως πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητά του.

Στην Α' Οικουμενική σύνοδο που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης Μητροφάνης τον εξέλεξε αντιπρόσωπό του. Στη Σύνοδο αυτή καταδικάστηκε ο Άρειος.

Ο Αλέξανδρος, αν και γέροντας 70 χρονών, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νίκαιας.

Ενώ βρισκόταν στην περιοδεία αυτή, ο Πατριάρχης απεβίωσε. Είχε ορίσει ως διάδοχό του τον Αλέξανδρο, διότι παρά το γήρας του, είχε τα κατάλληλα εφόδια για τη διακυβέρνηση της Αρχιεπισκοπής της Πρωτεύουσας.

Πράγματι, ως Πατριάρχης ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε ορθά στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών.

Τότε ο Άρειος, εξαπατώντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον έπεισε πως πιστεύει ο ίδιος ορθά. Κατόπιν ο βασιλιάς διέταξε, να αφήσει ο Πατριάρχης τον Άρειο να μετέχει της Θείας Κοινωνίας.

Ο άγιος Αλέξανδρος λυπημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθειά Του. Η δέηση του Ιεράρχη εισακούσθηκε. Έτσι το πρωί που ο Άρειος με πομπή θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του νεκρό.

Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 337 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου