Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Η Μετάσταση της Παναγίας μας!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος α’.
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.



Η Παναγία της Γουμένισσας τιμάται 4 φορές το χρόνο. 

Ο μεγάλος τετραήμερος εορτασμός της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (14 έως 17 Αυγούστου), ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του πανελλαδικά

Το  απόγευμα της 14ης Αυγούστου μπροστά στο στολισμένο με βασιλικούς επιτάφιο της Παναγίας, στο καταπράσινο προαύλιο της Mονής, ψάλλονται τα Εγκώμια και στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη, με τη συμμετοχή της Βυζαντινής Χορωδίας. 

Στις 15 Αυγούστου λαμβάνει χώρα η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της επομένης ημέρας, 16 Αυγούστου, τελείται ο πολυαρχιερατικός Εσπερινός. 

Στις 17 Αυγούστου το πρωί, πραγματοποιείται πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία «επί τη Μεταστάσει» της Παναγίας και λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας, με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών της περιοχής και των «Χάλκινων της Γουμένισσας». Ακολουθεί τράπεζα αγάπης για όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με τα «Χάλκινα της Γουμένισσας», το οποίο σηματοδοτεί τη λήξη των δεκαήμερων πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων στα πλαίσια των Θεοτοκείων.

Ο εορτασμός της Μεταστάσεως της Παναγίας στη Γουμένισσα («τα τριήμερα της Παναγίας») είναι πανελλαδικά μοναδικός και μεταδίδεται συνήθως ζωντανά, από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και το τηλεοπτικό κανάλι 4Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου