Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ο προφήτης Ηλίας, ο Θεσβίτης!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.


Πρώτο μεγάλο σημείο που αναφέρεται στον προφήτη Ηλία, ήταν που προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα ο Προφήτης κρυβόταν σε μια σπηλιά, σ’ ένα χείμαρρο πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί υπήρχε λίγο νερό κι ένας κόρακας του πήγαινε τροφή κάθε πρωί. Όταν στέρεψε το νερό, έφυγε ο Προφήτης και πήγε στα Σάρεπτα της Σιδωνίας· όλα αυτά με εντολή του Θεού. 
Εκεί φιλοξενήθηκε σε μια χήρα γυναίκα που ενώ είχε μόνο λίγο αλεύρι και λίγο λάδι στο σπίτι της, έτρωγαν όλο τον καιρό και ποτέ δεν τους έλειψαν τα δύο προϊόντα. 
Επίσης, η χήρα γυναίκα είχε ένα παιδί που αρρώστησε και πέθανε. Τότε ο Προφήτης προσευχήθηκε κι ανάστησε το παιδί.
Δεύτερο μεγάλο γεγονός που αποδίδεται στον προφήτη ήταν, που προσευχήθηκε κι ήλθε φωτιά από τον ουρανό. Με προσταγή του βασιλέα Αχαάβ είχαν μαζευτεί τετρακόσιοι ειδωλολάτρες ψευτοϊερείς που τους προστάτευε η γυναίκα του βασιλιά Ιεζάβελ. Τότε ο προφήτης Ηλίας τους προκάλεσε σ’ ένα διαγωνισμό. Έβαλαν οι ειδωλολάτρες πάνω στο θυσιαστήριο τα ξύλα και το σφάγιο για θυσία και άρχισαν να τρέχουν γύρω και να φωνάζουν όλη την ήμερα τον ψεύτικο θεό Βάαλ, για να ανάψει τη φωτιά· «και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις». 
Τότε ο Προφήτης τους είπε· «Κάνετε πέρα! Τώρα θα κάνω εγώ τη θυσία μου». Έκανε δικό του θυσιαστήριο, έβαλε κι έβρεξαν καλά τρεις φορές τα ξύλα με νερό κι ύστερα προσευχήθηκε. Έπεσε τότε φωτιά από τον ουρανό κι αναποδογύρισε κι έκαψε ολόκληρο το θυσιαστήριο.

Ύστερα απ’ αυτό το σημείο, ο λαός έπιασε τους τετρακόσιους ψευτοϊερείς κι ο προφήτης Ηλίας τους τιμώρησε αυστηρά. Η Ιεζάβελ αγριεμένη κυνήγησε τον Προφήτη κι εκείνος έφυγε ψηλά στο Χωρήβ, όπου πριν πεντακόσια χρόνια ο Μωϋσής είχε ακούσει τη φωνή του Θεού κι είχε δει τη βάτο να φλέγεται και να μην καίγεται. 
Εκεί ο προφήτης Ηλίας κρυβόταν σε μια σπηλιά κι ο Θεός τον δίδαξε ένα σπουδαίο μάθημα. Του είπε· «Ανέβα ψηλά στην κορυφή και θα δεις το Θεό. Θα περάσει δυνατός αέρας· θα γίνει σεισμός· θα δεις φωτιά και θα περάσει ένα ανάλαφρο και δροσερό αεράκι. Ο Θεός δεν θα είναι ούτε στη θύελλα ούτε στο σεισμό ούτε στη φωτιά, αλλά στο ανάλαφρο αεράκι».

Άλλα θαυμαστά σημεία του προφήτη Ηλία ήταν ότι διέσχισε τον Ιορδάνη ποταμό με τη μηλωτή του  (ένδυμα από δέρμα προβάτου που του είχε δώσει ο Ελισαίος, προφήτης του Ισραήλ που έζησε κατά τον 9ο με 10ο αιώνα προ Χριστού) και τέλος πως αντί να πεθάνει ανελήφθη με άρμα πυρός στον ουρανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου