Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Άγιος Παντελεήμων, ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ἦχος γ'. Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος εορτάζεται στις 27 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα), καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. 

Κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.Η μεταστροφή του Αγίου συνέβη μετά από γνωριμία με τον Άγιο Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών, μετά από το εξής θαυμαστό γεγονός: Καθώς προχωρούσε ο Άγιος προβληματισμένος μετα την συνάντησή του με τον Άγιο Ερμόλαο, αντίκρισε ένα παιδί πεσμένο κάτω νεκρό και δίπλα μια οχιά κουλουριασμένη. Τότε σκέφτηκε, πως αν όντως υπάρχει Θεός, πρέπει να γίνει κάτι. Κατόπιν, επικαλούμενος τον Χριστό κατάφερε να αναστήσει το παιδί και η οχιά να σπάσει σαν μπαλόνι.

Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο. Ο Παντελεήμων θεράπευε τους αρρώστους του χωρίς αμοιβή, γι’ αυτό κατατάσσεται στη χορεία των αγίων, που ονομάζονται "Ανάργυροι". Η πρακτική του αυτή όμως, ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι Χριστιανός. Ιδιαίτερο φθόνο έτρεφε ο ίδιος ο δάσκαλός του, ο οποίος ήθελε να τον ξεφορτωθεί. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους θεούς. 

Τότε έστειλαν μπροστά του ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει.


© SanSimera.gr
Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. 
 
Δεν υπέκυψε όμως στις πιέσεις, αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. 

Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του. Τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα, αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του, για να κόψει με το σπαθί το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σ΄αυτό το θαύμα, οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. 

Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα, αλλά γάλα. Ένα θαύμα, για να δείξει το ποσό μεγάλος Άγιος ήταν ο Παντελεήμονας. Το δέντρο της ελιάς στο οποίο τον είχαν δέσει, καρποφόρησε ξαφνικά.

Η παροιμία «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», αναφέρεται στη συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων κάθε είδους στον ίδιο χώρο για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να βοηθηθούν ή να ωφεληθούν.

Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πολιούχος της Φλώρινας, του Κάτω Νευροκοπίου, του Παρανεστίου Δράμας και της Τήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου