Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Νέστωρ!

Απολυτίκιο  (Βίντεο)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀθλητὴς εὐσεβείας ἀκαταγώνιστος, ὡς κοινωνὸς καὶ συνήθης τοῦ Δημητρίου ὀφθεῖς, ἠγωνίσω ἀνδρικῶς Νέστωρ μακάριε, τὴ θεϊκὴ γὰρ ἀρωγή, τὸν Λυαῖον καθελῶν, ὡς ἄμωμον ἱερεῖον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τῷ Ἀθλοθέτῃ καὶ Θεῶ ἠμῶν.

 
Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία
Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου του Μυροβλήτη.

Ο Νέστορας, βλέποντας ότι ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνειά του. 
Γνωρίζοντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου πήρε θάρρος. Πήγε στη φυλακή όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε του είπε, εγώ είμαι πρόθυμος να μονομαχήσω με το Λυαίο, γι' αυτό προσευχήσου για μένα στο όνομα του Χριστού.
 
Ο Άγιος, αφού τον σφράγισε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε πως και το Λυαίο θα νικήσει και για το Χριστό θα μαρτυρήσει. Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο γήπεδο χωρίς φόβο και αναφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοί». Αφού λοιπόν πολέμησε με το Λυαίο, του κατάφερε ένα δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε. Εξοργισμένος ο Διοκλητιανός, διέταξε και σκότωσαν με λόγχη τον Νέστορα, αλλά και τον Δημήτριο. 
 
Μ' αυτή του την ενέργεια ο Νέστορας δίδαξε πως σε κάθε ανθρώπινη πρόκληση πρέπει να αναφωνούμε: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός νε' 5). Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου