Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης!

Απολυτίκιο  (Βίντεο)Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.

Σοφίας χάριτι, Πάτερ κοσμούμενος, σάλπιξ θεόφθογγος, ὤφθης τοῦ Πνεύματος, καὶ ἀρετῶν ὑφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε, πάσι γὰρ παρέθηκας, σωτηρίας διδάγματα, βίου καθαρότητας, διεκφαίνων τὴν ἔλλαμψιν, τῷ πλούτῳ τῶν ἐνθέων σου λόγων, δι' ὧν ὡς φῶς τῷ κόσμῳ ἔλαμψας.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 14 Ιουλίου εκάστου έτους.

Βιογραφία

Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και την Αναστασία, η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη.

Το κατά κόσμο όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο. Αργότερα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. 
Κατόπιν 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή. 
Μετά από κάποιες περιπέτειες πήγε το 1775 στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Οι Πατέρες της Μονής, διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου και τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή ο Νικόδημος υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής. 
Στη συνέχεια αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.

Τελικά, μετά από πολλές περιπέτειες που υπέστη στη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία σε ηλικία 60 χρονών, στις 14 Ιουλίου του έτους 1809, στο κελί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους. 
Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πώς να μη ησυχάσω;». 
Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό κελί των Σκουρταίων στις Καρυές του Αγίου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο που σήμερα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 τον κατέταξε στο Αγιολόγιό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου