Απολυτίκιο (Βίντεο)
Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου.
Ὁ Άγιος Θεράποντας σύμφωνα με τον Άγιο Ανδρέα Κρήτης-τον Ιεροσολυμίτη, γεννήθηκε στην Κύπρο τον 7ο μ.Χ. αἰώνα, καταγόμενος
από ευγενείς και ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν εν «παιδεία
και νουθεσία Κυρίου». Κατ' άλλους καταγόταν «ἐκ τῆς τῶν Ἀλαμάνων χώρας», δηλαδή
από περιοχή της σημερινής Γερμανίας.
Από πληροφορίες που μας παρέχουν τα διάφορα
συναξάρια, όπως π.χ. η δράση του κατά της αίρεσης του θεοπασχητισμού και
της εικονομαχίας, μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε πως ο Άγιος Θεράποντας
έζησε τον 7ο αιώνα, καθώς ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης που έζησε την ίδια εποχή, εκφώνησε θαυμάσιο
εγκωμιαστικό λόγο προς τιμή του Αγίου Θεράποντος.
Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να φαίνεται η αγάπη του και η αφοσίωσή του στο Χριστό. Όσο μεγάλωνε στην ηλικία, τόσο φανερωνόταν η προκοπή του στην κατά Χριστό αρετή, με την καθημερινή τήρηση των αγίων ευαγγελικών εντολών.
Η φήμη και η περιουσία των γονέων του δεν συγκίνησαν το πρόσωπο του Αγίου. Έτσι, όταν έφθασε σε κατάλληλη ηλικία, έλαβε το αγγελικό σχήμα και έγινε μοναχός. Οι νέοι πνευματικοί αγώνες του, η συνεχής προσευχή του, η επίδοση του στην αρετή, θα τον αναδείξουν ως πνευματικό αδάμαντα μεταξύ των συμμοναστών του και έτσι θα χειροτονηθεί ιερέας.
Μετά την κοίμηση του Επισκόπου της περιοχής, η Θεία Πρόνοια θα τον αναδείξει Επίσκοπο. Λόγω του θεοφιλούς βίου του, της πνευματικής προόδου του και της Χριστομιμήτου πολιτείας του, η ανάδειξή του στο επισκοπικό αξίωμα ήταν όχι επιδίωξη του Αγίου, αλλά καθολικό αίτημα των χριστιανών της επαρχίας του.
Έτσι λοιπόν και ως Επίσκοπος ο Άγιος Θεράποντας υπήρξε «διδάσκαλος της Ορθοδοξίας ακριβέστατος, πράος, ελεήμων ορφανών πατήρ, χηρών υπερασπιστής, οδηγός των πεπλανημένων, των νοσούντων ιατρός και των θλιβομένων παραμυθίαν».
Ως Επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο συνέχισε να τελεί θαύματα και να ποιμαίνει τον λαό μέχρι που τελείωσε μαρτυρικά η ζωή του, όταν τον κατέσφαξαν Άραβες πειρατές πάνω στην Αγία Τράπεζα, την ώρα που λειτουργούσε. Τα θαυμαστά γεγονότα που συνέβησαν με το μαρτυρικό τέλος του Αγίου, θα αναγκάσουν τους Άραβες να εγκαταλείψουν πανικόβλητοι το Ναό.
Οι χριστιανοί με δάκρυα, ευλάβεια και κατάνυξη έθαψαν με τις πρέπουσες τιμές το σεπτό λείψανο του Αγίου. Αργότερα, όταν επρόκειτο να γίνει ολική κατάληψη της Κύπρου από τους Άραβες μουσουλμάνους, ο Άγιος Θεράποντας ζήτησε θαυματουργικώς να μεταφερθεί το ιερό λείψανό του στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πραγματοποιήθηκε πιθανότατα επί βασιλείας του Αὐτοκράτορα Ιουστινιανού Β´ (το 691 μ.Χ.).
Όπως και στη ζωή, έτσι και μετά την κοίμησή του ο Άγιος χαριτώθηκε από τον Τριαδικό Θεό, το ιερό λείψανό του που βρίσκεται στο μικρό εκκλησάκι-προσκύνημα εντός της Κωνσταντινούπολης να αναβλύζει μύρο, το οποίο είναι πηγή παντοδαπών ιάσεων σε όποιον επικαλείται τον Άγιο με ειλικρινή πίστη.
Άγια λείψανα
του Αγίου Θεράποντος φυλάσσονται στην Κοινοβιακή Ιερά Μονή Ζωγράφου του
Αγίου Όρους, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου Αθηνών και στον
Ιερό Ναό του στη Μυτιλήνη.
Ακολουθία του Αγίου συνέγραψε ο Άγιος
Νικόδημος ο Αγιορείτης, η οποία επιδιορθώθηκε το 1785 μ.Χ. από τον
αρχιδιάκονο Αγάπιο τον Πάριο.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου
Θεράποντα είναι και το εξής: Όταν βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα, συνάντησε μια
Εβραία που έκλαιγε γοερά, καθώς πήγαινε να ενταφιάσει το νεκρό υιό της.
Μόλις την είδε ο Άγιος, τη λυπήθηκε και προσευχόμενος στον Κύριο
ανέστησε το νεκρό παιδί της. Ύστερα από αυτό, μάνα και υιός, αφού
ευχαρίστησαν τον Θεό και τον Άγιο Θεράποντα, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου