Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς
Ἀθλοφόροι εὐκλεεῖς τοῦ Σωτῆρος, καὶ ἰατῆρες τῶν ψυχῶν καὶ σωμάτων,
Ἀνάργυροι ἐκλάμπετε ἐν πάσῃ τὴ γῆ, νόσων μὲν ἰώμενοι, ἀνωδύνως τὰ βάρη,
χάριν δὲ πορίζαντες, τοὶς βοώαιν ἀπαύστως χαίρετε κρήναι θείων δωρεῶν,
Κῦρε θεόφρον, καὶ Ἰωάννη ἔνδοξε.
Η μνήμη τους εορτάζεται στις 31 Ιανουαρίου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης έζησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και ως μοναχός κατοίκησε στον τόπο αυτό.Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στη συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και έμεινε μαζί του.
Μάταια ο ηγεμόνας προσπαθούσε να κάμψει την ανδρεία της μητέρας, δείχνοντας σε αυτή τις θυγατέρες της και επιρρίπτοντας την ευθύνη σε αυτήν. Εκείνη, αφού στράφηκε προς τις θυγατέρες της, τις ενίσχυε λέγοντας πως η σωματική ωραιότητα είναι πρόσκαιρη, ενώ στην αιωνιότητα διατηρείται η ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου αθάνατη.
Αυτές έλεγαν προς τη μητέρα τους πως αισθάνονταν μεγάλη χαρά που έμελλε να φύγουν από τον μάταιο αυτό κόσμο μαζί της, λόγω της αγάπης τους για τον Χριστό.
Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να υποστούν όλοι τους, πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά ξίφους τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ.. Με τον ίδιο τρόπο μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της.
Τον βίο και
το μαρτύριο όλων αυτών συνέγραψε ο Σωφρόνιος ο Σοφιστής.
Η Σύναξη αυτών ετελείτο στο Μαρτύριο που είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους και βρίσκεται στην περιοχή Φωρακίου.
Διάφορες πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου