Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, οι Απόστολοι!

Aπολυτίκιο  (Βίντεο)

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστὸν ἀγαπήσαντες καὶ φωτισθέντες τὸν νοῦν, τὴ πίστει ἐνούμενοι καὶ συζυγία σεμνή, Ἀκύλας καὶ Πρισκίλλα ἤσαν μὲν προεστῶτες ἐκκλησίας κατ’ οἶκον, Παύλου δὲ τοῦ φωστῆρος συνεργοὶ καὶ προστᾶται. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα.
 
Η μνήμη τους εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου εκάστου έτους και θεωρούνται η ορθόδοξη εκδοχή του καθολικού Βαλεντίνου.
 
 
Βιογραφία
Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήταν άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.
Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, που, αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. 
 
Ο απόστολος εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών. 
Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το τέλος τους. Βάσιμη είναι η άποψη ότι κοιμήθηκαν εν ειρήνη, ενώ μερικοί συναξαριστές αναφέρουν ότι αποκεφαλίστηκαν από τους ειδωλολάτρες.
Το έτος 2000 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αντέταξε στην εμπορευματοποίηση της αγάπης και του έρωτα την ανάδειξη των δύο Αγίων, του Ακύλα και της Πρίσκιλλας. Η «Ημέρα των Ερωτευμένων», η οποία εκφράζεται στις 14 Φεβρουαρίου στο πρόσωπο του Αγίου Βαλεντίνου, δεν ήταν (και δεν είναι) παρά μια «μόδα», ανάλογη αυτής του Αη-Βασίλη.
Στην προσπάθειά του να αναδείξει την πλάνη για τους Ορθοδόξους, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος συμβούλεψε τη νεολαία να τιμά τον έρωτα στο πρόσωπο ενός ζευγαριού που σε όλη τη ζωή του πορεύτηκε με βάση τον αλληλοσεβασμό και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς.
Πρότεινε λοιπόν να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας.
O Άγιος Aκύλας εορτάζεται μεμονωμένα και στις 14 Ιουλίου.
 
Διάφορες πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου