Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Τα Άγια Θεοφάνια!

Απολυτίκιο  (Βίντεο)

Ἦχος α’.
Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.
 

Τα Άγια Θεοφάνια ή Επιφάνεια ή Αγίων Φώτων, είναι μία από τις αρχαιότερες δεσποτικές εορτές της εκκλησίας μας, η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ.. Αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου εκάστου έτους. 
 
Η ιστορία της βάπτισης του Ιησού χριστού έχει ως εξής: 
Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. 
Κάποια ημέρα παρουσιάσθηκε ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί. Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν Αυτός που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνήθηκε να τον βαπτίσει, ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον. Ο Ιησούς όμως του εξήγησε, ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει. Τότε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπολοίπων πιστών, διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή. 
Με τη μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στον βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Από εκείνη την ημέρα, το Βάπτισμα των χριστιανών δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». 
 
Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. 
Με την καθαρτική χάρη του Αγίου Βαπτίσματος, ο παλιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των θείων εντολών, γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.

Οι κύριες τελετές των Θεοφανίων είναι ο Μέγας Αγιασμός που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε ακτή Θάλασσας, εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού.

Συγκεκριμένα, σε πόλεις και χωριά πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.
 
Διάφορες πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου