Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Σύναξις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σὲ ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσῃς ἡμᾶς σκέπῃ τῶν πτερύγων τῆς ἀΰλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς ὡς Ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

 


Στις 8 Νοεμβρίου είναι η ημέρα ανάμνησης της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και ως ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.
Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος όλου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον άυλο και αόρατο κόσμο των Αγγέλων, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».
Οι Άγγελοι είναι ασώματοι και άυλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος, φόβο και σεβασμό, όπου δεν μπορούν να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Γι' αυτό και καλύπτουν με τις πτέρυγες το πρόσωπό τους.

Ο Θεός δημιούργησε δέκα Τάγματα Αγγέλων, τα εννέα από τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες: Σεραφίμ, Χερουβίμ, Αρχάγγελοι, Άγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι και Κυριότητες. Ο επικεφαλής του δεκάτου τάγματος ήταν ο Εωσφόρος.

Τι συνέβη και ο Θεός έριξε τον Εωσφόρο από την ουράνια δόξα; Γιατί τον έδιωξε από κοντά του;

Λοιπόν, ο Εωσφόρος (Σατανάς ή Διάβολος), λόγω της υπερβολικής του υπερηφάνειας, καυχήθηκε πως θα βάλει τον θρόνο του πάνω στις νεφέλες του ουρανού και έτσι θα γίνει όμοιος με τον Θεό. Αμέσως μόλις τα σκέφτηκε αυτά ο Διάβολος, έπεσε απ' την ουράνια δόξα και το αρχαγγελικό του αξίωμα.  Μαζί με τον Εωσφόρο έπεσε όλο το τάγμα του και από φωτεινοί Άγγελοι, έγιναν σκοτεινοί και δαίμονες.

Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είδε αυτήν την πτώση των Αγγέλων και κατανόησε την αιτία της. Τότε με υποταγή και ταπείνωση επέδειξε την πίστη του προς τον Θεό και φύλαξε και την δική του δόξα και λαμπρότητα που του είχε χαρίσει ο Θεός, αλλά και την δόξα όλων των Αγγέλων. Για την υποταγή του αυτή ο Θεός όρισε ο Μιχαήλ να είναι ο πρώτος των Αγγελικών τάξεων.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ μάζεψε και ένωσε σε ένα τάγμα όλους τους Αγγέλους και αναφώνησε:
«Πρόσχωμεν. Ήτοι ας προσέξωμεν και ας εννοήσωμεν, τι έπαθον ούτοι οι εκπεσόντες δαίμονες διά την υπερηφανίαν τους, οίτινες προ ολίγου ήτον μαζί με ημάς Άγγελοι. Kαι ας στοχασθώμεν τι μεν είναι ο Θεός, τι δε είναι ο Άγγελος. O μεν γαρ Θεός, είναι Δεσπότης και Δημιουργός ημών των Aγγέλων. Hμείς δε οι Άγγελοι, είμεθα δούλοι και κτίσματα του Θεού»

Ζήτησε δηλαδή απ' αυτούς να προσέξουν και να κατανοήσουν τι έπαθαν οι εκπεσόντες Άγγελοι (δαίμονες), για την υπερηφάνειά τους. Να στοχαστούν και να κατανοήσουν τι είναι ο Θεός και τι είναι ο Άγγελος. Ότι δηλαδή, ο Θεός είναι ο Δεσπότης και ο Δημιουργός των πάντων και οι Άγγελοι δούλοι και κτίσματα του Θεού. 

Έτσι οι Άγγελοι ανύμνησαν και δόξασαν τον Θεό και αναφώνησαν τον Αγγελικό ύμνο "Άγιος, Άγιος, Άγιος Kύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού".

Όπως γνωρίζουμε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ που το όνομά του σημαίνει "Η δύναμη του Θεού" είναι προστάτης της πολεμικής αεροπορίας. Θεωρείται από το λαό ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή αυτός που μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό.
Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις. Έτσι ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και τους ενθυμηθεί.

Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Γι' αυτό και οι προσκυνητές καταφθάνουν με τεράστιες λαμπάδες για τάματα και ασημένια παπούτσια. Τα τελευταία του τα αλλάζουν κάθε χρόνο, γιατί τα λιώνει καθώς «πηγαίνει» να βοηθήσει όλον τον κόσμο που τον χρειάζεται.
Στη Σύμη, το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων, ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης των ναυτικών και του προσφέρονται τάματα που τα ρίχνουν στη θάλασσα. 

Τα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ (Μανταμάδου-Μυτιλήνη, Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Σύμη, της Θάσου και αλλού) είναι πόλος έλξης για τους προσκυνητές.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους Αγγέλους. Το όνομα του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους Αγγέλους οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά στην Αγία Γραφή.

Πολλές είναι οι επεμβάσεις-ευεργεσίες του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, τόσο στη Παλαιά Διαθήκη, όσο και στην Καινή Διαθήκη:

  • Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που έφερε την είδηση στον Ιωακείμ και την Άννα, ότι θα γεννήσουν την κυρία και Δέσποινα Θεοτόκο.
  • Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε τη χαρμόσυνη είδηση στην Θεοτόκο, ότι θα γεννήσει τον Yιό του Θεού, δίνοντας τον κρίνο στην Παναγία.
  • Αυτός παρουσιάστηκε στο όραμα του Ιωσήφ και του είπε να μη φοβηθεί, αλλά να παραλάβει τη Μαριάμ ως γυναίκα του.
  • Αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς και τους έφερε την είδηση ότι γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου, Ιησούς Χριστός.
  • Αυτός σε όραμα είπε στον Ιωσήφ να πάρει το Θείο Βρέφος και την Μητέρα του και να φύγει στην Αίγυπτο. Και ύστερα από καιρό να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.
  • Πολλοί από τους ιερούς μελετητές γνωματεύουν ότι ο Γαβριήλ ήταν ο Άγγελος ο οποίος κύλισε τον βράχο από το μνήμα του Ιησού.
  • Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που έφερε το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου στις Μυροφόρες.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήταν αυτός που υπηρέτησε το Μυστήριο της ένσαρκης οικονομίας του Θεού Λόγου, από την αρχή ως το τέλος. Για αυτό και η εκκλησία μας αποφάσισε να συνεορτάζει μαζί τους δύο Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και να επικαλείται τη χάρη και τη βοήθειά τους.

Από τους Αρχαγγέλους μόνο τρεις αναφέρονται ονομαστικά στη Βίβλο, οι Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ.
Σύμφωνα με εξωβιβλικές παραδόσεις, οι επτά Αρχάγγελοι είναι οι εξής:
Μιχαήλ «Ποιος είναι σαν το Θεό;»: Ο Μιχαήλ οδήγησε τους καλούς Αγγέλους στη νίκη, κατά τον πόλεμο εναντίον του Εωσφόρου (Σατανά) και των κακών αγγέλων.
Γαβριήλ «Άνθρωπος του Θεού»: Είναι ο αγγελιαφόρος του Θεού στο ανθρώπινο γένος.
Ραφαήλ «Βοήθεια του Θεού»: Ο ελεήμων θεραπευτής, απεσταλμένος του Θεού να απαλύνει την ασθένεια και τον πόνο.
Ουριήλ «Πυρ του Θεού»: Το φως ή η φωτιά του Θεού.
Σαλαθιήλ «Προσευχή του Θεού»: Ο προστάτης της προσευχής.
Γεγουδιήλ «Υπερηφάνεια του Θεού»: Ο προστάτης, υπερασπιστής και βοηθός όσων μοχθούν.
Βαραχιήλ «Ευλογία του Θεού»: Ο άγγελος των Θείων ευλογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου