Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ανάμνηση Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς)!

Aπολυτίκιο  (Βίντεο)
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσης ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων, τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

 


Η ανάμνηση του θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς) εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία

Σε κάποιο μέρος της Φρυγίας, με τη δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ η γη ανέβλυζε αγιασμένο νερό που γιάτρευε κάθε αρρώστια των ασθενούντων. Ένας χριστιανός, επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του, έκτισε κάποια στιγμή ένα ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχιστράτηγου, επάνω στο αγίασμα.

Μετά από περίπου 90 χρόνια ήλθε στο ναό κάποιος ευλαβής νέος, ονόματι Άρχιππος. Έμεινε υπηρέτης στο ναό και ζούσε μια ζωή ασκητική και με εγκράτεια. 
Όταν είδαν αυτό το πράγμα οι ειδωλολάτρες, έπιασαν τον Άρχιππο και τον χτύπησαν δυνατά. Έπειτα, όρμησαν να καταστρέψουν το ναό και το αγίασμα. 
Αλλά με τη μεγάλη δύναμη του Αρχαγγέλου, άλλων απ' αυτούς τα χέρια έμειναν παράλυτα και άλλους σταμάτησε φράγμα φωτιάς. Έτσι γύρισαν όλοι άπρακτοι. 
Όμως, το πείσμα και ο θυμός τους ώθησε να κάνουν εκτροπή του κοντινού ποταμού, για να παρασύρει το ναό και να πνίξουν τον Άρχιππο. Αλλά και πάλι έγινε ένα θαύμα! Ο ποταμός γύρισε προς τα πίσω! 
Τότε σκέφθηκαν να ενώσουν και άλλους δύο ποταμούς. Όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στον Άρχιππο και αφού τον έβγαλε έξω από το ναό, έκανε το σημείο του σταυρού και οι ποταμοί στάθηκαν σαν τείχος. 

Πρόσταξε έπειτα να χωνευθούν οι ποταμοί και πράγματι, κατά παράδοξο τρόπο, έως σήμερα στο μέρος εκείνο τα νερά των ποταμών χωνεύονται. 

Γι' αυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου