Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Καθαρά Δευτέρα!

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.


Βιογραφία
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα) και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η κυρά Σαρακοστή

Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές είναι μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικονίζει μια γυναίκα καλόγρια με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής και χωρίς στόμα λόγω νηστείας. Έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβεται ένα πόδι και έτσι ξέρουμε πόσες βδομάδες νηστείας απομένουν ακόμη έως το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο κόβεται το τελευταίο πόδι. 

Αυτό το κομμάτι χαρτί διπλώνεται καλά και το κρύβεται μέσα σε ένα ξερό σύκο. Το σύκο τοποθετείται μαζί με άλλα σύκα. Όποιος βρίσκει το σύκο με το χαρτί, θεωρείται ο τυχερός της ημέρας.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν είναι φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιάχνεται με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία είναι κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Για την Κυρά Σαρακοστή έχουν γραφτεί και οι εξής στίχοι:

Την Κυρά Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά.
Έκοβαν ένα την βδομάδα μέχρι να ΄ρθει η Πασχαλιά.

Κυριακή της Τυρινής!

Κοντάκιον

Ἦχος πλ. β’.
Τῆς σοφίας ὁδηγέ, φρονήσεως χορηγέ, τῶν ἀφρόνων παιδευτά, καὶ πτωχῶν ὑπερασπιστά, στήριξον, συνέτισον τὴν καρδίαν μου Δέσποτα. Σὺ δίδου μοι λόγον, ὁ τοῦ Πατρός Λόγος, ἰδοὺ γὰρ τὰ χείλη μου, οὐ μὴ κωλύσω ἐν τῷ κράζειν σοι· Ἐλεῆμον, ἐλέησόν με τὸν παραπεσόντα.

Η Κυριακή της Τυρινής εορτάζεται 49 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.


Βιογραφία
«Εὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος· ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ πατὴρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν. Οταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. Σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, ὅπως μὴ φανῇς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἀλλὰ τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ. Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι· Θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν· ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν.» (Ματθ. στ’ 14-21)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ, ΑΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ' ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ!

 


A) Την Κυριακή της Τυρινής, στις 2 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ., στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμένισσας, θα τελεσθεί ο εσπερινός της συγχωρήσεως.

Καλούνται όλοι οι πιστοί που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στον Εσπερινό της αλληλοσυγχωρήσεως.

Β) Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 9 Μαρτίου και ώρα 10.30π.μ., θα τελεσθεί στο Πολύκαστρο, λιτανεία των Ιερών Εικόνων. 

Καλούνται όλοι οι πιστοί που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στη λιτανεία των Ιερών Εικόνων.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025 - «ΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑΝ» ΚΑΙ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025 - «Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ»

         

                                                           

Διαβάστε διαδικτυακά τα νέα τεύχη (ΑΡΙΘ. ΦΥΛ. 7 και 8 του έτους 2025) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδονται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τους τίτλους «ΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑΝ» KAI «Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ», κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους:  
 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!

Απολυτίκιο

Μορφήν σου σεβασμίαν Θεοτόκε Γουμένισσα,
τὴν ἐνθρονισθεῖσαν ἐνθάδε κατὰ χρέος γεραίρομεν·
δεινῶν καὶ γὰρ ὀθνείων καὶ πληγῶν,
σεισμοῦ τὲ λυτρουμένη μητρικῶς,
τῷ λαῷ σου χαριτόδωρον ἐφαπλοῖς,
Παντάνασσα τὴν σὴν σκέπην·
δόξα τοῖς θαυμασίοις σου ἁγνή·

δόξα τῇν προστασία σου
·
δόξα τῇν παναλκεῖ σου,
προμηθείᾳ ἄχραντε.

 

 

 

 Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ

Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ

Η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γουμενίσσης, την Κυριακή 2 Μαρτίου 2025 πρόκειται να εορτάσει την καθιερωμένη από το 1975 πάνδημη εορτή της επανευρέσεως και επανανθρονίσεως της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

7:00 π.μ. Όρθρος
8:15 π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
10:30 π.μ. Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Εκ της Ιεράς Μονής

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Άγιος Θεόκλητος! Ο μάγος που ''μαγεύτηκε''!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὰς λαμπηδόνας, τρόπῳ κρείττονι, εἰσδεδεγμένος, τῆς οὐρανίου ἠξίωσαι κλήσεως, καὶ τὸ σὸν αἷμα προθύμως ἐξέχεας, ὑπὲρ Χριστοῦ τῆς ἀγάπης Θεόκλητε. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Γιομάτο Αγίους το συναξάρι κι ακόμη πιο γεμάτος ο παράδεισος. Η Αγιότητα είναι το άνθος που βγαίνει από άκρη σε άκρη της γης ακόμη και πάνω στα βάτα πάνω στα αγκάθια.

Δεν είναι προνόμιο ιερέων, δεσποτάδων και καλόγηρων μόνο αλλά κάθε λογής ανθρώπων που στον σκληροτράχηλο κορμό τους δέχτηκαν το Θείο άγγιγμα και άνθισαν.

Άνδρες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, καθείς που την αμαρτωλότητά του την αναγνωρίζει και στραφεί προς το Φως, τότε φως γίνεται και δοξάζεται εις τους αιώνες....

...κι από αυτούς γεμάτο το συναξάρι!

Η μνήμη του Αγίου Θεόκλητου εορτάζεται στις 26 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Όποιος από αυτήν την Πηγή του Φωτός πιει, ποτέ του δεν θα ξαναδιψάσει και Φως θα εκπέμψει.

Είναι το ''φως=νερό'' που η ψυχή της Σαμαρείτιδας ήπιε, ενώ ήταν δίπλα σε ένα πηγάδι ολόγιομο νερό που όσο κι αν άνθρωπος πιει, δε θα ξεδιψάσει.

Κυριακή της Απόκρεω!

Κοντάκιον
Ἦχος α’.
Ὅταν ἔλθης ὁ Θεός, ἐπὶ γῆς μετὰ δόξης, καὶ τρέμωσι τὰ σύμπαντα· ποταμὸς δὲ τοῦ πυρὸς πρὸ τοῦ Βήματος ἕλκῃ, καὶ βίβλοι ἀνοίγωνται, καὶ τὰ κρυπτὰ δημοσιεύωνται· τότε ῥῦσαί με, ἐκ τοῦ πυρὸς τοῦ ἀσβέστου, καὶ ἀξίωσον, ἐκ δεξιῶν σου με στῆναι, Κριτὰ δικαιότατε.

 

Η τρίτη Κυριακή του Τριωδίου ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου που ακολουθεί ονομάζεται και εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, επειδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιόλαδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η για Ψυχοσάββατο - Τρισάγια στα κοιμητήρια!

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής). 

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, παραμονή του Ψυχοσαββάτου, θα τελεσθούν τα τρισάγια στα "νέα" κοιμητήρια μετά τις 3.00 μ.μ.. Στα "παλιά" κοιμητήρια θα τελεσθούν τρισάγια κατόπιν συνεννόησης με τους ιερείς.
 

Ο λόγος που καθιέρωσε το Ψυχοσάββατο η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: 
Επειδή πολλοί πιστοί εκοιμήθηκαν κατά καιρούς μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή λόγω φτώχειας και δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των απ' αιώνος ευσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Είναι δηλαδή αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία σύμφωνα με τις Γραφές.
Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στα κοιμητήρια των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»).