Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Άγιος Φίλιππος, ο Απόστολος!

 Ἀπολυτίκιον (Βίντεο)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείαν ἔλλαμψιν, τοῦ Παρακλήτου, εἰσδεξάμενος, πυρὸς ἐν εἴδει, παγκοσμίως ὡς ἀστὴρ ἀνατέταλκας, καὶ τῆς ἀγνοίας τὸν ζόφον διέλυσας, τῇ θείᾳ αἴγλῃ Ἀπόστολε Φίλιππε. Ὅθεν πρέσβευε, Χριστῷ τῷ Θεῷ δεόμεθα, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.


Η μνήμη του εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ' όπου καταγόταν και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Ήταν γνώστης της Παλαιάς Διαθήκης και αρκετά φιλοσοφημένος. Τον κάλεσε μαθητή Του ο ίδιος ο Κύριος και κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο το Ναθαναήλ, καθώς του μετέφερε τη βεβαιότητά του πως επρόκειτο για τον αληθινό Μεσσία. Από το γεγονός αυτό προέρχεται και η παροιμιακή φράση, "Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ" που τη λέει ο λαός μας για παρόμοιες συναντήσεις.

Ο Άγιος Ιωάννης, ο Χρυσόστομος!

Ἀπολυτίκιον  (Βίντεο)

Ἦχος πλ. δ’.
Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


Ενώ ο Άγιος Χρυσόστομος πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του στις 13 Νοεμβρίου. Επίσης στις 15 Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στις 27 Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του και στις 30 Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Τέλος στις 26 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τη μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Όσιος Αρσένιος, ο Καππαδόκης!

Απολυτίκιον (Βίντεο)

Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον. 

Των Οσίων τον βίον εκμιμησάμενος, εν εσχάτοις τοις χρόνοις, Πάτερ Αρσένιε, επληρώθης δωρεών του θείου Πνεύματος, και θαυμάτων γεγονός, θεοφόρε αυτουργός, παρέχεις ενί εκάστω, τας εκ Θεού χορηγίας, ταις ικεσίαις σου προς Κύριον.

Ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 μ.Χ. στα Φάρασα ή Βαρασιό, στο Κεφαλοχώρι των έξι Χριστιανικών χωριών της περιφέρειας Φαράσων της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι σε αρετές και μέτριοι σε αγαθά. Είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο (τον Άγιο Αρσένιο).

Από μικρή ηλικία έμειναν ορφανά και τα προστάτεψε η θεία τους, αδελφή της μητέρας τους. Ένα θαυμαστό γεγονός που σχετίζεται με τη θαυματουργική διάσωση από βέβαιο πνιγμό του μικρού τότε Θεόδωρου από τον Άγιο Γεώργιο, είχε ως αποτέλεσμα να θέλει να γίνει καλόγερος. Ο αδερφός του Βλάσιος δόθηκε με τον δικό του τρόπο στον Θεό, δοξολογώντας Τον ως δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, καταλήγοντας αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 10 Νοεμβρίου εκάστου έτους.


Μεγαλώνοντας ο Όσιος Αρσένιος στάλθηκε στη Νίγδη και μετά στη Σμύρνη, όπου τέλειωσε τις σπουδές του.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Ιερές Ακολουθίες στο εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου!

Στις 8 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή θα τελεσθεί ο Εσπερινός στις 4:30 μ.μ.

Στις 9 Νοεμβρίου 2024, ημέρα Σάββατο θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Νεκταρίου, από τις 7 έως 9.30 π.μ.


  Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Άγιος Νεκτάριος, Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου!

Ἀπολυτίκιον  (Βίντεο)

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ, ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.


 
Ο Άγιος Νεκτάριος τιμάται στις 9 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Η Κάρα και τα περισσότερα Λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στη Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης.

Σύναξις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σὲ ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσῃς ἡμᾶς σκέπῃ τῶν πτερύγων τῆς ἀΰλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς ὡς Ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

 


Στις 8 Νοεμβρίου είναι η ημέρα ανάμνησης της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και ως ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.
Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος όλου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον άυλο και αόρατο κόσμο των Αγγέλων, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αναλήψεως μάνδρας σεπτόν δομήτορα, χαροποιού πένθους μύστην, καρδιακής προσευχής, ταπεινώσεως και νήψεως το έσοπτρον, ύμνοις, Γεώργιον, πιστοί, ώσπερ ομολογητών, τιμήσωμεν νέον εύχος, βοώντες, φρούρει θεόθεν, σημειοφόρε, τους ικέτας σου.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου εκάστου έτους.


Βιογραφία
Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου (έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας) και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος.

Έμεινε από μικρός ορφανός, καθώς οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα. Όμως, αμέσως φανερώθηκαν τα σημεία της κλήσεως και της χάριτος. Γαλουχημένος από την ευσεβέστατη μάμμη (γιαγιά) του με την παραδειγματική ποντιακή ευσέβεια, μόλις στάθηκε στα πόδια του και άρχισε να μιλάει, έδειξε πως διέφερε των άλλων παιδιών και ότι ήταν αφοσιωμένος στον Θεό. Παιδί ακόμα προσεύχονταν συνεχώς, έκανε νηστείες και επτά χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγιά Σουμελά. Δόκιμος μοναχός έγινε σε ηλικία μόλις εννέα ετών.

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 - «Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» ΚΑΙ 3 NOEMΒΡΙΟΥ 2024 - «ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΖΩΗΣ»

 

                                                           

Διαβάστε διαδικτυακά τα νέα τεύχη (Αριθ.φυλ. 43 και 44 του έτους 2024) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδονται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τους τίτλους «Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» KAI «ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΖΩΗΣ», κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους: