Απολυτίκιο ( (Βίντεο)
Ἦχος α´. (Τῆς ἐρήμου πολίτης).
Ὡς θεόβρυτον κρήνην τῶν ἀΰλων χαρίτων Σου, τὴν θαυματουργόν Σου Εἰκόνα Θεοτόκε πλουτίσαντες, ἐκ ταύτης τῶν θαυμάτων τὰς ῥοάς, ἀντλοῦμεν δαψιλῶς ὡς ἐξ Ἐδέμ· σὺ γὰρ Γοργοϋπήκοος βοηθός, πέλεις τῶν ἐκβοώντων Σοι· Δόξα τοῖς σοῖς χαρίσμασιν Ἁγνή· δόξα τῇ παρθενίᾳ Σου· δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς Σοῦ ἀνεκφράστῳ προνοίᾳ Ἄχραντε.
Η μνήμη της τιμάται στις 1 Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας Γοργοεπηκόου
Το 1646 ο τραπεζάρης μοναχός Νείλος που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά, για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: “Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου”. Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.
Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει. Έτσι, όταν για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, η οποία πληροφορούσε τον Νείλο πως η δέησή του εισακούστηκε και πως στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν, για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα, γιατί το όνομά της είναι “Γοργοεπήκοος”.
Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορείτικο προσκύνημα.
Η χάρη της ενεργεί πάμπολλα θαύματα όχι μόνο στο Άγιο Όρος, αλλά και έξω από αυτό, σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν αντίγραφά της Ιεράς εικόνας.
Η Παναγία Γοργοεπήκοος είναι πολύ θαυματουργή, ιατρεύει διάφορες ασθένειες, χαρίζει παιδιά σε άτεκνα ζευγάρια, φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, προστατεύει όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, λυτρώνει όσους αιχμαλωτίζονται, θεραπεύει από τον πονοκέφαλο και την κόπωση, ανορθεί τους παραλύτους, χαρίζει το φως στους τυφλούς, θεραπεύει από θανατηφόρες ασθένειες, διώκει τις ακρίδες από τα χωράφια και κάνει και άλλα πολλά θαυμαστά.
Η Μητέρα του Κυρίου μας μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται με πίστη, ελπίδα και αγάπη.
Η πανίερη και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου, είναι η εφέστιος εικόνα της Ιεράς μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ιωνίας Θεσσαλονίκης.
Την εικόνα κόμισε ο κτήτωρ και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Ιάκωβος, μοναχός κατά το έτος 1950. Η ιστόριση της ιεράς εικόνας έγινε στο Άγιον Όρος στη ρωσική Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, κατά το έτος 1913. Μετά την κοίμηση του ιδρυτού της Ιεράς Μονής, η εικόνα εκλάπει, αλλά μετά από συνεχείς προσευχές, η εικόνα παραδόθηκε στα χέρια του μακαριστού Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κυρού Διονυσίου. Κατόπιν, η εικόνα μεταφέρθηκε από τον Μητροπολίτη στη γυναικεία Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη.
Το σωτήριο έτος 2008 ανοίγει και πάλι τις πύλες του το μοναστήρι ξεκινώντας λειτουργική ζωή μετά από 23 χρόνια ησυχίας.
Τον Οκτώβριο του 2013 εορτάστηκε η επέτειος των εκατό χρόνων από την ιστόριση της Ιεράς εικόνας και τόποθετήθηκε πάνω στην εικόνα ξύλινη επένδυση, στυλβωμένη με χρυσό και πλούσια χαρακτική διακόσμηση.
Πολλά είναι τα γνωστά, αλλά και άγνωστα θαύματα της Παναγίας Γοργοεπηκόου της Ιεράς Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιστοί προσκυνητές να συνδεθούν με το μοναστήρι, το οποίο καθημερινά δέχεται με σεβασμό και αγάπη τις δεήσεις και ικεσίες των πιστών προς την Παναγία Γοργοεπήκοο.
Πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου