Ο δημοφιλής αλλά και σπάταλος Άγιος Βαλεντίνος
Περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο κάρτες αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια μπουκέτα με κόκκινα τριαντάφυλλα υπολογίζεται ότι ανταλλάσονται παγκοσμίως την ημέρα εορτής του Αγίου Βαλεντίνου.
Ο “προστάτης των ερωτευμένων”, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται, είναι δημοφιλής όσο και αμφιλεγόμενος και στη σύγχρονη εποχή ιδιαιτέρως σπάταλος. Το κύριο ερώτημα όμως είναι εάν πραγματικά υπάρχει.
Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι η ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση δεν αναγνωρίζει τον Άγιο Βαλεντίνο. Αντίθετα ως απάντηση στον ξενόφερτο Βαλεντίνο τιμά τους Αγίους Αποστόλους Ακύλα και Πρίσκιλλα, οι οποίοι εορτάζουν μία ημέρα νωρίτερα, στις 13 Φεβρουαρίου.
Παρά την αντίθετη γενικευμένη πεποίθηση, ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται ούτε στο καθολικό εορτολόγιο.
Για την προέλευσή του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν, πως στην πραγματικότητα, τη 14η Φεβρουαρίου δεν εορτάζεται η μνήμη του συγκεκριμένου αγίου, αλλά ο αρχαιοελληνικός Έρως.
ΑΚΥΛΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ
Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα μνημονεύονται ως ένα πολύ αγαπημένο άκληρο ζευγάρι. Σκηνοποιός στο επάγγελμα και με καταγωγή από τον Πόντο, ο Ακύλας αναζητώντας καλύτερη τύχη κατέφυγε στη Ρώμη, όπου και εγκαταστάθηκε στην εβραϊκή φτωχογειτονιά. Στη Ρώμη γνώρισε την Πρίσκιλλα, μία δυναμική και μορφωμένη γυναίκα, η οποία καταγόταν από ανώτερη κοινωνικά τάξη. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλε η οικογένεια της Πρίσκιλλας.
Σταθμό στη ζωή του ζευγαριού αποτέλεσε η γνωριμία του με τον Απόστολο Παύλο στην Κόρινθο, όπου οι δύο νέοι κατέφυγαν το 49 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος εξέδωσε διάταγμα για την απομάκρυνση όλων των Εβραίων από τη Ρώμη. Όταν ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Κόρινθο από την Αθήνα αναζητώντας δουλειά, ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα τον φιλοξένησαν στο σπίτι τους επί ενάμιση χρόνο. Το ζευγάρι εντάχθηκε στην ιεραποστολή του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο ακολουθούσε πιστά στις περιοδείες και στα κηρύγματά του.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα επέστρεψαν στη Ρώμη το 68 μ.Χ., καθώς μετά την άνοδο στο θρόνο του Νέρωνα, το διάταγμα του Κλαύδιου για την εξορία των Εβραίων είχε αποτελέσει πια παρελθόν. Στη Ρώμη δίδαξαν το λόγο του Θεού, αλλά τελικά είχαν μαρτυρικό θάνατο, καθώς συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν.
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ
Οι ρίζες του εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου χάνονται στα βάθη του χρόνου, φτάνοντας μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τότε τη 14η Φεβρουαρίου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις προς τιμή της θεάς Juno, η οποία ήταν προστάτιδα της οικογένειας και της συζυγικής αγάπης, ενώ μία ημέρα αργότερα άρχιζε μία παγανιστική γιορτή αφιερωμένη στη γονιμότητα και τον έρωτα, τα “Lupercalia”.
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου φαίνεται να καθιερώθηκε το 496 μ.Χ., όταν ο πάπας Γελάσιος μετέφερε τα “Lupercalia” μία ημέρα νωρίτερα, ώστε να σταματήσει η λατρεία τους. Ωστόσο η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς υπάρχουν για αυτόν τουλάχιστον τρεις εκδοχές.
Η πρώτη αναφέρεται στην εποχή κατά την οποία αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Κλαύδιος Β΄. Ο αυτοκράτορας δυσκολευόταν να προσελκύσει στρατιώτες στις λεγεώνες του, γεγονός που απέδωσε στο ότι οι άντρες δεν ήθελαν να αφήσουν τις γυναίκες τους. Για το λόγο αυτό εξέδωσε διάταγμα, απαγορεύοντας την τέλεση γάμων ή αρραβώνων. Ο Άγιος Βαλεντίνος όμως που τότε ήταν ιερέας, μαζί με τον Άγιο Μάρκο πάντρευε τα ζευγάρια των χριστιανών κρυφά. Σύντομα οι πράξεις του έγιναν γνωστές, με αποτέλεσμα ο Κλαύδιος να τον καταδικάσει σε αποκεφαλισμό στις 14 Φεβρουαρίου 270 μ.Χ.
Η δεύτερη εκδοχή θέλει τον Άγιο Βαλεντίνο να βοηθά τους χριστιανούς να αποδράσουν από τις ρωμαϊκές φυλακές, όπου βασανίζονταν. Όταν τον έπιασαν, τον βασάνισαν και τον αποκεφάλισαν. Η ημέρα κατά την οποία μαρτύρησε χαρακτηρίστηκε ημέρα αγάπης.
Σύμφωνα με μία τρίτη εκδοχή ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν κρατούμενος σε μία ρωμαϊκή φυλακή, όταν ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του. Όταν τα αισθήματά του έγιναν γνωστά, εκτελέστηκε. Λέγεται ότι λίγο πριν να μαρτυρήσει, είχε αφήσει ένα γράμμα στην αγαπημένη του με την υπογραφή “από τον Βαλεντίνο σου”, φράση που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Εκτός του γενικού ρωμαϊκού ημερολογίου βρίσκεται ο εορτασμός της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου από το 1969. Τότε, κατά την αναθεώρηση του ρωμαιοκαθολικού εορτολογίου, το Βατικανό απεφάνθη πως, "παρότι η μνημόνευση του Αγίου Βαλεντίνου έρχεται από την αρχαιότητα, η γιορτή θα παραμείνει μόνο στα επιμέρους ημερολόγια, καθώς πέρα από το όνομά του τίποτα δεν είναι γνωστό για τον Άγιο Βαλεντίνο, εκτός του ότι ετάφη στην οδό Φλαμίνια στις 14 Φεβρουαρίου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου