Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Αρχή της Ινδικτιώνος!

Απολυτίκιο (Βίντεο) 

Ἦχος β’.
Ὁ πάσης δημιουργὸς τῆς κτίσεως, ὁ καιροὺς καὶ χρόνους ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσία θέμενος, εὐλόγησον τὸν στέφανον τοῦ ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητός σου Κύριε, φυλάττων ἐν εἰρήνῃ τοὺς Βασιλεῖς καὶ τὴν πόλιν σου, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, καὶ σῶσον ἡμᾶς.

Πρόκειται για την αρχή του εκκλησιαστικού έτους, που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.

 

Η ημέρα έλκει την καταγωγή της από την αρχαία ρωμαϊκή συνήθεια και την πολιτική τάξη. Την 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο προσδιοριζόταν ο ετήσιος φόρος που έπρεπε να καταβάλουν οι Ρωμαίοι πολίτες (indictio). Στο Βυζάντιο γιορταζόταν ως Πρωτοχρονιά και συνέπιπτε με το νέο εκκλησιαστικό έτος (Αρχή Ινδίκτου).

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ἦχος πλ. δ'. 

Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Zώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα, ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος, διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος. 



Το 395 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αρκάδιος, μετέφερε από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη τη ζώνη της Θεοτόκου, ένα από τα λιγοστά κειμήλια του επιγείου βίου της Παναγίας, κατασκευασμένη από τρίχες καμήλας. Την τοποθέτησε σε μία χρυσή θήκη, που ονομάστηκε Αγία Σoρός, και την εναπόθεσε στο ναό της Θεοτόκου στη συνοικία Χαλκοπρωτεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός άνοιξε την Αγία Σoρό έπειτα από 410 χρόνια, για να επικαλεσθεί τη θεία χάρη της, επειδή η σύζυγός του Ζωή διακατεχόταν από έναν δαίμονα. Αφού, λοιπόν, την προσκύνησαν, ο πατριάρχης άπλωσε την τίμια Ζώνη πάνω στην πάσχουσα αυτοκράτειρα, η οποία ελευθερώθηκε αμέσως από το δαιμόνιο. 

Το γεγονός αυτό τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 31 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα του εκκλησιαστικού έτους.

Η Ιστορία της Αγίας Ζώνης

Στις 31 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου. Αποτελεί το μοναδικὸ ιερὸ κειμήλιο που σχετίζεται με τον επίγειο βίο της Θεοτόκου και διασώζεται μέχρι σήμερα στην Ιερὰ Μονὴ του Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, στο Περιβόλι της Παναγίας. Η ίδια ἡ Θεοτόκος την ύφανε από τρίχες καμήλας.

Οι πληροφορίες για τον επίγειο βίο της Θεοτόκου είναι λιγοστὲς και προέρχονται απὸ την Καινὴ Διαθήκη και την παράδοση που διασώθηκε από τους αποστολικοὺς ακόμη χρόνους.

Η Θεοτόκος μέχρι την Κοίμησή της παρέμεινε στα Ιεροσόλυμα και ήταν μέλος της πρώτης Εκκλησίας. Τη φροντίδα της είχε αναλάβει ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, ο Ευαγγελιστὴς Ιωάννης.

Οι τελευταίες στιγμὲς της επίγειας ζωής της είναι θαυμαστὲς και συγκινητικές. Κοντὰ της βρέθηκαν οι Απόστολοι οι οποίοι έφτασαν απὸ τα πέρατα της οικουμένης στα Ιεροσόλυμα με τρόπο θαυμαστό, «ἐπὶ νεφελῶν».

Ο ίδιος ὁ Κύριος εμφανίστηκε τότε θριαμβευτικὰ «ἐπὶ νεφελῶν», με τη συνοδεία πλήθους αγγέλων. Η Θεοτόκος προσευχήθηκε στον Υιό της, παρηγόρησε τους Αποστόλους και υποσχέθηκε ότι θα είναι πάντα κοντὰ στην Εκκλησία, για να μεσιτεύει στον Υιό της και παρέδωσε την πανάμωμη ψυχή της στον Κύριο.

Οι Απόστολοι εναπόθεσαν την Αγία Σορὸ της Θεοτόκου σε «καινὸν μνημεῖον» στη Γεθσημανή. Εκεί η Αγία Ελένη αργότερα έκτισε το ναὸ της Κοιμήσεως. Τρεις μέρες μετὰ την κοίμηση κατέβηκε ο Κύριος με τη συνοδεία των Αρχαγγέλων Μιχαὴλ καὶ Γαβριὴλ καὶ πλήθους αγγέλων.

Ο Αρχάγγελος Μιχαὴλ με εντολή του Κυρίου παρέλαβε την Αγία Σορὸ της Θεοτόκου και όλοι μαζὶ ανήλθαν στους ουρανούς. Η θαυμαστὴ Μετάσταση της Θεομήτορος είχε συντελεστεί. Το ιερὸ σώμα της ενώθηκε πάλι με την αγνή ψυχή της.

Ο Απόστολος Θωμάς ήταν ο μόνος από τους Αποστόλους που είδε τη θαυμαστὴ Μετάσταση της Θεοτόκου. Δεν είχε μπορέσει νὰ παρευρεθεί στην κηδεία της ευρισκόμενος στις Ινδίες. Εκεί, μετὰ απὸ τρεις ημέρες και ενώ τελούσε τη Θεία Λειτουργία, βρέθηκε στη Γεθσημανὴ με θαυμαστὸ τρόπο και είδε όλα όσα συνέβησαν.
Τότε παρακάλεσε την Παναγία να του δώσει για ευλογία τη Ζώνη της. Εκείνη, καθὼς ανέβαινε στους ουρανούς, του έριξε τὸ Ιερὸ κειμήλιο «πρὸς δόξαν ἀκήρατον, ἀνερχομένη Ἁγνή, χειρί σου δεδώρησαι τῷ ἀποστόλῳ Θωμᾷ τὴν πάνσεπτον Ζώνην σου» ψάλλουμε στο απολυτίκιο της εορτής της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης.

Ο Απόστολος Θωμάς στη συνέχεια πληροφόρησε και τους υπόλοιπους Αποστόλους για τα θαυμαστὰ αυτὰ γεγονότα και τους έδειξε την Αγία Ζώνη της Παναγίας.

Εκείνοι δοξολόγησαν τον Θεὸ και του ζήτησαν να τους ευλογήσει, καθὼς ήταν ο μόνος που αξιώθηκε να δει την ένδοξη Μετάσταση της Θεοτόκου.

Τη διαφύλαξη της Αγίας Ζώνης ανέλαβαν δύο φτωχὲς και ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες φρόντιζαν τη Θεοτόκο. Παρέλαβαν με ευλάβεια το ιερό κειμήλιο και απὸ τότε το έργο της διαφύλαξής του συνέχιζε απὸ γενιὰ σε γενιὰ μία ευλαβὴς παρθένος καταγόμενη απὸ την οικογένεια αυτή.

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Ο Άγιος Αλέξανδρος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ἦχος γ´. Τὴν ὡραιότητα. Μύσται οὐράνιοι ἀποδεικνύμενοι, θεῖοι ἐκφάντορες τῷ κόσμῳ ὤφθητε, τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ, ποιμάναντες θεαρέστως, ἱερὲ Ἀλέξανδρε, τῆς Τριάδος ὁ πρόμαχος, Ἰωάννη ἔνδοξε, ὁ τῆς χάριτος τρόφιμος, καὶ Παῦλε Ἱερέων ἀκρότης, ὅθεν ὑμᾶς ἀνευφημοῦμεν.


Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου εκάστου έτους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Αλέξανδρος και η Αλεξάνδρα.

Ο Αλέξανδρος καταγόταν από την Καλαβρία της Ιταλίας και από μικρός αφιερώθηκε στο Θεό.

Ήταν, όπως λέγεται, «ἀποστολικοῖς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος». Ως πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητά του.

Στην Α' Οικουμενική σύνοδο που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης Μητροφάνης τον εξέλεξε αντιπρόσωπό του. Στη Σύνοδο αυτή καταδικάστηκε ο Άρειος.

Ο Αλέξανδρος, αν και γέροντας 70 χρονών, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νίκαιας.

Ενώ βρισκόταν στην περιοδεία αυτή, ο Πατριάρχης απεβίωσε. Είχε ορίσει ως διάδοχό του τον Αλέξανδρο, διότι παρά το γήρας του, είχε τα κατάλληλα εφόδια για τη διακυβέρνηση της Αρχιεπισκοπής της Πρωτεύουσας.

Πράγματι, ως Πατριάρχης ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε ορθά στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών.

Τότε ο Άρειος, εξαπατώντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον έπεισε πως πιστεύει ο ίδιος ορθά. Κατόπιν ο βασιλιάς διέταξε, να αφήσει ο Πατριάρχης τον Άρειο να μετέχει της Θείας Κοινωνίας.

Ο άγιος Αλέξανδρος λυπημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθειά Του. Η δέηση του Ιεράρχη εισακούσθηκε. Έτσι το πρωί που ο Άρειος με πομπή θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του νεκρό.

Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 337 μ.Χ.

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Aπολυτίκιο  (Βίντεο)

Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοὶ δὲ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γὰρ ὄντως καὶ Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καὶ ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τὸν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καὶ τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεὸν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τὸν αἴροντα τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καὶ παρέχοντα ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.



Η μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου εορτάζεται στις 29 Αυγούστου εκάστου έτους.
 
Βιογραφία
«Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος που ήταν γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. 
Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. 
Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιά είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη του Προδρόμου. Πράγμα που τελικά έγινε. 
Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. 
Οι 24 πρεσβύτεροι της Αποκάλυψης λένε στον Θεό για τους διεφθαρμένους: «ἦλθεν... ὁ καιρὸς τῶν ἐθνῶν κριθήναι... καὶ διαφθείραι τοὺς διαφθείροντας τὴν γῆν». Ήλθε, δηλαδή, ο καιρός της ανάστασης των νεκρών για να κριθεί ο κόσμος και να καταστρέψεις (Θεέ μου) εκείνους, που με τη διεφθαρμένη ζωή τους διαφθείρουν και καταστρέφουν τη γη.

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 - «Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 - «ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ»

                                      

Διαβάστε διαδικτυακά τα νέα τεύχη (Αριθ.φυλ. 34 και 35 του έτους 2023) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδονται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τους τίτλους «Η ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» KAI «ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ», κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους:  
 

Άγιος Φανούριος ο Νεοφανής, ο Μεγαλομάρτυρας!

Ἀπολυτίκιον (Βίντεο)


Βιογραφία
Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς Άγιους που η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου.
 
Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Κάθε χρόνο οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Άγιος Κοσμάς - Πατροκοσμάς , ο Αιτωλός!

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ' (Βίντεο)

Θείας πίστεως. Θείας πίστεως, διδασκαλία, κατεκόσμησας, τὴν Ἐκκλησία, ζηλωτὴς τῶν Ἀποστόλων γενόμενος καὶ κατασπείρας τὰ θεία διδάγματα, μαρτυρικῶς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Κοσμᾶ ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.

 

Η μνήμη του εορτάζεται στις 24 Αυγούστου εκάστου έτους.

Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.

Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Ναυπακτίας, το έτος 1714, από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου. Ο Άγιος Κοσμάς, ονομαζόταν αρχικά Κωνσταντίνος και μετά την αποφοίτησή του, πήγε στη Μονή Φιλόθεου, όπου έγινε μοναχός το 1759 και κατόπιν Ιερομόναχος και έλαβε το όνομα Κοσμάς.

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Απόδοση εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Παναγία της Προυσιώτισσας.

Απολυτίκιο  (Βίντεο)

Ἦχος α’.
Ἐν τὴ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τὴ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε, Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταὶς πρεσβείαις ταὶς σαὶς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.


Βιογραφία
Στις 23 Αυγούστου η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Επίσης, στις 22 και 23 Αυγούστου, εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στον Προυσσό της Ευρυτανίας.
 
Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ήχος α'.
Της Ελλάδος απάσης συ προΐστασαι πρόμαχος και τερατουργός εξαισίων τη εκ Προύσσης εικόνι Σου, Πανάχραντε Παρθένε Μαριάμ, και γαρ φωτίζεις εν τάχει τους τυφλούς δεινούς τε απελαύνεις δαίμονας και παραλύτους δε συσφίγγεις αγαθή. Κρημνών τε σώζεις και πάσης βλάβης τους σοι προστρέχοντας. Δόξα τω σω ασπόρω τοκετώ, δοξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα το ενεργούντι δια σου τοιαύτα θαύματα.

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Η Μετάσταση της Παναγίας μας!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος α’.
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.



Η Παναγία της Γουμένισσας τιμάται 4 φορές το χρόνο. 

Ο μεγάλος τετραήμερος εορτασμός της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Θεοτόκου (14 έως 17 Αυγούστου), ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του πανελλαδικά

Το  απόγευμα της 14ης Αυγούστου μπροστά στο στολισμένο με βασιλικούς επιτάφιο της Παναγίας, στο καταπράσινο προαύλιο της Mονής, ψάλλονται τα Εγκώμια και στη συνέχεια γίνεται η περιφορά του, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη, με τη συμμετοχή της Βυζαντινής Χορωδίας. 

Στις 15 Αυγούστου λαμβάνει χώρα η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της επομένης ημέρας, 16 Αυγούστου, τελείται ο πολυαρχιερατικός Εσπερινός. 

Στις 17 Αυγούστου το πρωί, πραγματοποιείται πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία «επί τη Μεταστάσει» της Παναγίας και λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας, με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών της περιοχής και των «Χάλκινων της Γουμένισσας». Ακολουθεί τράπεζα αγάπης για όλους τους προσκυνητές.

Το απόγευμα ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με τα «Χάλκινα της Γουμένισσας», το οποίο σηματοδοτεί τη λήξη των δεκαήμερων πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων στα πλαίσια των Θεοτοκείων.

Ο εορτασμός της Μεταστάσεως της Παναγίας στη Γουμένισσα («τα τριήμερα της Παναγίας») είναι πανελλαδικά μοναδικός και μεταδίδεται συνήθως ζωντανά, από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και το τηλεοπτικό κανάλι 4Ε.

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Η Κοίμησις της Θεοτόκου!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος α’.
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 


Βιογραφία
Όπως είναι γνωστό, πάνω από το Σταυρό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός έδωσε εντολή, να παραλάβει την Παναγία μητέρα του ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο σπίτι του, όπου αυτός διέμενε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. 

Ιερά Μονή της Παναγίας Γουμένισσας!

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Γουμένισσας υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί η μικρή ομώνυμη πόλη που αποτελεί και την έδρα της νεοσύστατης από το 1991 Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως κ' Πολυκάστρου.

Από το 1991 συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, το Eπισκοπείο και τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης. Η Ιερά Μονή θεωρείται πως ήταν το καθολικό μοναστηριού που το 1346 παραχωρήθηκε με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ιωάννου Παλαιολόγου Ε΄ στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Το μοναστήρι συσπείρωσε γύρω του τον οικισμό της περιοχής Γουμένισσας και εξελίχθηκε σύντομα σε σημαντικό πνευματικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μονή υπήρξε μετόχι της Μονής Ιβήρων έως το 1931. Από το 1951 και μετά κατέστη ανεξάρτητη Μονή. Στις πλαγιές του όρους Πάικου ασκήτευαν αρκετοί μοναχοί κατά τον 14ο αιώνα. Ενδεχομένως στο σημείο που σώζονται τα ερείπια και βρίσκεται σήμερα το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής Πενταλόφου να υπήρχαν κελιά. Οι μοναχοί αυτοί τιμούσαν ιδιαίτερα μια συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα αυτή κάποια μέρα έφυγε από τη θέση της και βρέθηκε 7 χιλιόμετρα πιο κάτω όπου βρίσκεται η σημερινή Γουμένισσα.

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 - «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ» ΚΑΙ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023 - «Ο ΜΟΧΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

                                     

Διαβάστε διαδικτυακά τα νέα τεύχη (Αριθ.φυλ. 32 και 33 του έτους 2023) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδονται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τους τίτλους «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ» KAI «Ο ΜΟΧΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους: