Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 21 Νοεμβρίου 2021 - «Η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΥ ΘΕΟΥ» KAI 28 Νοεμβρίου 2021 - «ΕΝΑΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ»

           

Διαβάστε διαδικτυακά τα νέα τεύχη (Αριθ.φυλ. 47 και 48) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδονται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τους τίτλους «Η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΥ ΘΕΟΥ» KAI «ΕΝΑΣ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ», κάνοντας κλικ στους αντίστοιχους συνδέσμους: 
 

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Τα Εισόδια της Θεοτόκου!

Απολυτίκιο  (Βίντεο)
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

 


Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό. Η μνήμη της εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Η αναφορά για το γεγονός των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: Το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του "Ψευδο"-Ματθαίου. Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Ο Θεός τους πληροφόρησε με Άγγελο πως η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί. Η Άννα υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε μια κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Νηστεία των Χριστουγέννων!

Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής), από την αρχή της μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου (αν δεν είναι Τετάρτη ή Παρασκευή). Ψάρι καταλύουμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει.

Από την 18η Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων, επιτρέπεται μόνο η κατάλυση οίνου και ελαίου εκτός, βέβαια, των ημερών Τετάρτης και Παρασκευής που παρεμβάλλονται  και κατά τις οποίες τηρούμε ανέλαιη νηστεία. Επίσης, με ξηροφαγία νηστεύουμε την πρώτη ημέρα της νηστείας στις 15η Νοεμβρίου, καθώς και την παραμονή της εορτής, εκτός βέβαια κι αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή.

 


Πολλά ακούγονται και γράφονται περί νηστείας. Σε κάθε σαρακοστή Χριστουγέννων, Πάσχα ή της Παναγίας διαβάζουμε απίστευτα πράγματα που φτάνουν στην κατάσταση του τραγικού. Αναρτήσεις του στυλ «Μην κάνεις νηστεία , κάνε ελεημοσύνη είναι το ίδιο», «Νήστεψε από τη γλώσσα δεν έχουν σημασία τα φαγητά» κλπ. Να βάλουμε λιγάκι τα πράγματα στη σωστή τους βάση. 

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 14 Νοεμβρίου 2021 - «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΣ»


           

Διαβάστε διαδικτυακά το νέο τεύχος (Αριθ.φυλ. 46) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον τίτλο «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΣ», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

 

 

Ο Άγιος Ιωάννης, ο Χρυσόστομος!

Ἀπολυτίκιον  (Βίντεο)
Ἦχος πλ. δ’.
Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.


Ενώ ο Άγιος Χρυσόστομος πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του στις 13 Νοεμβρίου. Επίσης στις 15 Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στις 27 Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του και στις 30 Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Τέλος στις 26 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τη μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.
 
 
Βιογραφία
Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην
Αντιόχεια - κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνια - αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Θείες Ακολουθίες στο εξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου!

Στις 8 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα τελεσθεί ο Εσπερινός στις 4:30 μ.μ.

Στις 9 Νοεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Νεκταρίου, από τις 7 έως 9.30 π.μ.


  Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

 

Άγιος Νεκτάριος, Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου!

Ἀπολυτίκιον  (Βίντεο)
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ, ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.


 
Ο Άγιος Νεκτάριος τιμάται στις 9 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Η Κάρα και τα περισσότερα Λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στη Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης.
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου του 1846 στη Σηλυβρία της Θράκης. Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς.
Σε ηλικία 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου από το 1866 έως το 1876 χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.

Σύναξις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σὲ ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσῃς ἡμᾶς σκέπῃ τῶν πτερύγων τῆς ἀΰλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς ὡς Ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

 


Στις 8 Νοεμβρίου είναι η ημέρα ανάμνησης της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Η λέξη Σύναξη ερμηνεύεται, σε σχέση με τη συγκεκριμένη εορτή, ως προσοχή, ομόνοια και ένωση, καθώς επίσης και ως ανάμνηση της αποστασίας του σατανά.
Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος όλου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον άυλο και αόρατο κόσμο των Αγγέλων, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων».
Οι Άγγελοι είναι ασώματοι και άυλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος, φόβο και σεβασμό, όπου δεν μπορούν να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Γι' αυτό και καλύπτουν με τις πτέρυγες το πρόσωπό τους.

Ο Θεός δημιούργησε δέκα Τάγματα Αγγέλων, τα εννέα από τα οποία έχουν τις εξής ονομασίες: Σεραφίμ, Χερουβίμ, Αρχάγγελοι, Άγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι και Κυριότητες. Ο επικεφαλής του δεκάτου τάγματος ήταν ο Εωσφόρος.

Τι συνέβη και ο Θεός έριξε τον Εωσφόρο από την ουράνια δόξα; Γιατί τον έδιωξε από κοντά του;

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 7 Νοεμβρίου 2021 - «ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ»

           

Διαβάστε διαδικτυακά το νέο τεύχος (Αριθ.φυλ. 45) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον τίτλο «ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟ», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

 

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής!

Απολυτίκιο (Βίντεο)

Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Αναλήψεως μάνδρας σεπτόν δομήτορα, χαροποιού πένθους μύστην, καρδιακής προσευχής, ταπεινώσεως και νήψεως το έσοπτρον, ύμνοις, Γεώργιον, πιστοί, ώσπερ ομολογητών, τιμήσωμεν νέον εύχος, βοώντες, φρούρει θεόθεν, σημειοφόρε, τους ικέτας σου.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 4 Νοεμβρίου εκάστου έτους.


Βιογραφία
Ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου (έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας) και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος.

Έμεινε από μικρός ορφανός, καθώς οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα. Όμως, αμέσως φανερώθηκαν τα σημεία της κλήσεως και της χάριτος. Γαλουχημένος από την ευσεβέστατη μάμμη (γιαγιά) του με την παραδειγματική ποντιακή ευσέβεια, μόλις στάθηκε στα πόδια του και άρχισε να μιλάει, έδειξε πως διέφερε των άλλων παιδιών και ότι ήταν αφοσιωμένος στον Θεό. Παιδί ακόμα προσεύχονταν συνεχώς, έκανε νηστείες και επτά χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγιά Σουμελά. Δόκιμος μοναχός έγινε σε ηλικία μόλις εννέα ετών.

Η κουρά του σε μοναχό έγινε το 1919 σε ηλικία 18 ετών και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος.

Τις τραγικές ημέρες του διωγμού της Εκκλησίας από τους κομμουνιστές στη Γεωργία, ο νεαρός Ιεροδιάκονος συνελήφθη ως εχθρός του λαού, υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ευτελισμούς, δημόσιες διαπομπεύσεις και ανήκουστους βασανισμούς. Καταδικάσθηκε μάλιστα σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά διασώθηκε θαυματουργικώς!

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου!

Στις 3 Νοεμβρίου εκάστου έτους τιμούμε την "Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και την "Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου στη Λύδδα της Ιόππης.  

Σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου, τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Εσπερινός της προαναφερόμενης εορτής.

Στις 3 Νοεμβρίου το πρωί θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.

 

 Ναοῦ τὰ ἐγκαίνια, Μάρτυς καὶ θέσιν,
Τῶν λειψάνων σου νῦν γεραίρει ἡ κτίσις.

Βιογραφία
Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ' όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. 
Μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου, έγιναν τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου. Από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού. Σύντομη ιστορία του Ναού και της Λύδδας

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου μαρτυρεί την ακμή του Χριστιανισμού στη Λύδδα, που ήταν Επισκοπή και μετέπειτα Αρχιεπισκοπή. Σήμερα υπάρχει (τιτουλάριος) αρχιεπίσκοπος Λύδδης, που διαμένει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στη Λύδδα διαμένει ο ηγούμενος της Μονής.
Μέχρι σήμερα επικρατούσε η γνώμη ότι η Λύδδα είχε κτιστεί από τη φυλή του Βενιαμίν, αλλά από πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύεται ότι η Λύδδα είναι κτισμένη από τους Αιγυπτίους. Οι Εβραίοι την ονομάζουν Λοντ (LOD) και οι Άραβες Λιντ (LID).