Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 27 Σεπτεμβρίου 2020 - «ΑΝΗΡ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΕΙΜΙ»

 

Διαβάστε διαδικτυακά το νέο τεύχος (Αριθ.φυλ. 39) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον τίτλο «ΑΝΗΡ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΕΙΜΙ», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 20 Σεπτεμβρίου 2020 - «ΧΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ»


 

Διαβάστε διαδικτυακά το νέο τεύχος (Αριθ.φυλ. 38) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον τίτλο «ΧΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

 

Άγιος Ευστάθιος και η συνοδεία του Θεοπίστη (σύζυγος), Αγάπιος και Θεόπιστος (παιδιά του)!

Απολυτίκιο  (Βίντεο)
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ἀγρευθεῖς οὐρανόθεν πρὸς εὐσέβειαν ἔνδοξε, τὴ τοῦ σοὶ ὀφθέντος δυνάμει, δι’ ἐλάφου Εὐστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, καὶ ἤστραψας ἐν ἄθλοις ἱεροίς, σὺν τὴ θεία σου συμβίω καὶ τοὶς υἱοίς, φαιδρύνων τοὺς βοώντας σοι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ δείξαντι σὲ ἐν παντί, Ἰὼβ παμμάκαρ δεύτερον.
 
Εορτάζουν στις 20 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Μέρος των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αγαπίου, Θεοπίστης και Θεόπιστου βρίσκονται στους ομώνυμους ρωμαιοκαθολικούς Ναούς της Βενετίας.
 
 Σήμερα 20/09/2017 εορτάζουν: Άγιος Ευστάθιος και η συνοδεία του, Θεοπίστη η  σύζυγος του – Λόγος της Πέλλας
Βιογραφία
Ο Ευστάθιος ήταν αξιωματικός περίβλεπτος στη Ρώμη. Στη χριστιανική πίστη προσήλθε με θαυμαστό τρόπο.

Όταν κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε στην ορθή πίστη. Έτσι πίστεψε και βαπτίστηκε με το όνομα Ευστάθιος, από Πλακίδας που ονομαζόταν πριν. Βαπτίστηκαν επίσης η γυναίκα του Τατιανή σε Θεοπίστη, αλλά και τα δυο τους παιδιά με τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος.

Όταν ο αυτοκράτωρας Τραϊανός έμαθε ότι ασπάσθηκε το χριστιανισμό, του αφαίρεσε τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια. Κατά την πορεία της εξορίας, τον χώρισαν από τη σύζυγο του Θεοπίστη και τα δύο του παιδιά, τον Θεόπιστο και τον Αγάπιο. Το γεγονός αυτό πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο.

Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός περιήλθε σε μεγάλη πολεμική δυσχέρεια, θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο. Τον επανέφερε στην υπηρεσία και ο Ευστάθιος με τη γενναιότητα αλλά και τη στρατηγική που τον διέκρινε, συνετέλεσε κατά πολύ στην νίκη. Στο δρόμο μάλιστα, βρήκε την οικογένειά του και ένοιωσε μεγάλη χαρά.

Ο διάδοχος του Τραϊανού, ο Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών. Ο Ευστάθιος, βέβαια, αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένειά του. 
Η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ἀνὴρ ὃς ὑπομένει πειρασμὸν ὅτι δόκιμος γενόμενος λήψεται τὸν στέφανον τῆς ζωῆς, ὃν ἐπηγγείλατο ὁ Κύριος τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν» (Επιστολή Ιακώβου, α' 12). Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων. Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος, για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής που υποσχέθηκε ο Κύριος σ' αυτούς που Τον αγαπούν.

Τελικά, ο Ευστάθιος με την οικογένειά του, πέθαναν μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι το 117 μ.Χ.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη!

Απολυτίκιο (Βίντεο)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Σοφία ἐκθρέψασα, κατὰ τὴν κλῆσιν σεμνή, τᾶς τρεῖς θυγατέρας σου, ταύτας προσάγεις Χριστῷ, ἀθλήσεως σκάμασιν ὅθεν τῆς ἄνω δόξης, σὺν αὐταὶς κοινωνοῦσα, πρέσβευε τῷ Σωτήρι, καλλιμάρτυς Σοφία, δοῦναι τοὶς σὲ τιμώσι, χάριν καὶ ἔλεος.

 

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).

Η μνήμη της τιμάται στις 17 Σεπεμβρίου εκάστου έτους.

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.
Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.

Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.

Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. 
 
Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 13 Σεπτεμβρίου 2020 - «ΤΟ ΦΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ»

 

 

Διαβάστε διαδικτυακά το νέο τεύχος (Αριθ.φυλ. 37) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον τίτλο «ΤΟ ΦΙΔΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού!

 Aπολυτίκιο  (Βίντεο)
Ἦχος α’.
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Τα προεόρτια της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται στις 13 Σεπτεμβρίου και η Ύψωσή του στις 14 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.



Βιογραφία
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; 

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ανάμνηση Θαύματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς)!

 Aπολυτίκιο  (Βίντεο)
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσης ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων, τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

 


Η ανάμνηση του θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στις Χωναίς (ή Κολασσαίς) εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία

Σε κάποιο μέρος της Φρυγίας, με τη δύναμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ η γη ανέβλυζε αγιασμένο νερό που γιάτρευε κάθε αρρώστια των ασθενούντων. Ένας χριστιανός, επειδή γιατρεύτηκε η κόρη του, έκτισε κάποια στιγμή ένα ωραιότατο ναό στο όνομα του Αρχιστράτηγου, επάνω στο αγίασμα.

Μετά από περίπου 90 χρόνια, ήλθε στο ναό κάποιος ευλαβής νέος, ονόματι Άρχιππος. Έμεινε υπηρέτης στο ναό και ζούσε μια ζωή ασκητική και με εγκράτεια. 
Όταν είδαν αυτό το πράγμα οι ειδωλολάτρες, έπιασαν τον Άρχιππο και τον χτύπησαν δυνατά. Έπειτα, όρμησαν να καταστρέψουν το ναό και το αγίασμα. 
Αλλά ώ της μεγάλης δυνάμεως του Αρχαγγέλου, άλλων απ' αυτούς τα χέρια έμειναν παράλυτα και άλλους σταμάτησε φράγμα φωτιάς. Έτσι γύρισαν όλοι άπρακτοι. 
Όμως το πείσμα και ο θυμός τους ώθησε να κάνουν εκτροπή του κοντινού ποταμού, για να παρασύρει το ναό και να πνίξουν τον Άρχιππο. Αλλά και πάλι έγινε ένα θαύμα! Ο ποταμός γύρισε προς τα πίσω! 
Τότε σκέφθηκαν να ενώσουν και άλλους δύο ποταμούς. Όμως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε στον Άρχιππο και αφού τον έβγαλε έξω από το ναό, έκανε το σημείο του σταυρού και οι ποταμοί στάθηκαν σαν τείχος. 
Πρόσταξε έπειτα να χωνευθούν οι ποταμοί και πράγματι, κατά παράδοξο τρόπο, έως σήμερα στο μέρος εκείνο τα νερά των ποταμών χωνεύονται. Γι' αυτό το μέρος ονομάστηκε Χώναι.

ΦΩΝΗ ΚΥΡΙΟΥ - 6 Σεπτεμβρίου 2020 - «Ο ΘΕΟΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ»

 

Διαβάστε διαδικτυακά το νέο τεύχος (Αριθ.φυλ. 36) της ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ, που εκδίδεται από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας με τον τίτλο «Ο ΘΕΟΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ», κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο: 

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος: Βηματίζοντας αισιόδοξα τη διαδρομή της ζωής!

 

Ευλογημένα μου παιδιά, νέοι και νέες της επαρχίας μας,
χαρά σε σας, όλους όσους διαγωνισθήκατε στο μάθημα της αγωνίας και της επιτυχίας, για κάθε είδους προσέγγιση στην πολύμορφη τριτοβάθμια παιδεία. Διότι και οι εξετάσεις είναι προσέγγιση μόρφωσης και επιμόρφωσης, εργαλείο διαπάλης με τις δυσκολίες της ζωής. Σας επαινώ, που επιτύχατε, και παρά ταύτα μοιράζεσθε τούτη την ώρα τη στενοχώρια των συμμαθητών σας, με το καρδιοχτύπι της δικής σας προς αυτούς φιλοτιμίας.

Υπερεπαινώ και όλους εσάς που παραμερίζετε για λίγο τον εαυτό σας (κι ας δεν πέτυχε προσώραν), αλλά συμμετέχετε στην πιο μεγάλη συλλογική επιτυχία, στο “αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν”, στον ενθουσιασμό των φίλων και γνωστών σας συμμαθητών που πέτυχαν. Το συναίσθημα αυτό είναι το δυσκολότερο, αλλά και το πλέον αξιόλογο και επιβραβεύσιμο.