Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μέγας Βασίλειος!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τὸν λόγον σου· δι' οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα, Πάτερ Ὅσιε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Το έθιμο της βασιλόπιτας
Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισάρεια. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας, χρυσαφικά, νομίσματα κ.ά. Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες και έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Άγιος Βασίλης έδωσε εντολή από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς. Ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος, ενώ τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: Έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα και κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια.
Οι κάτοικοι τρώγοντας τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.
Εορτάζει στις 1 και 30 Ιανουαρίου (Τρεις Ιεράρχες) εκάστου έτους.

Βιογραφία
«... τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας». Με τη φράση αυτή, το απολυτίκιο, απόλυτα επιτυχημένα, τονίζει την κοινωνική προσφορά του Άγιου Βασιλείου, που με τη θεία

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!


Εόρτιος χαιρετισμός Χριστουγέννων 2017 του Σεβασμιωτάτου μας!

Προς τον ευλαβή Κλήρο και τον ευλογημένο λαό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας
Αδελφοί μου, παιδιά του Θεού, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί: ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μαζί με τον καθένα σας και μαζί με όλους μας! Ο Χριστός εν τω μέσω ημών, “χθες και σήμερον ο Αυτός και εις τους αιώνας”. Μέσα στην ενότητα της Εκκλησίας, που τεχνουργεί και δωρίζει το Άγιο Πνεύμα, με την άγια ορθόδοξη πίστη και ζωή, με τη θεία λειτουργία και τη συνέχεια μιας ήρεμης χριστιανικής καθημερινότητας! Αυτό διαλαλούν τα φετινά Χριστούγεννα.
Αλλά προφταίνουμε να συγχρονίσουμε τη ζωή μας με τα Χριστούγεννα του Χριστού; Η ζωή είναι ένα “τρέξιμο”, ένας “αγώνας”, μια “κατάκτηση”. Τρέχουμε να βρούμε. Αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε. Κατακτούμε δικαιώματα και σιγουριά. Με τις δουλειές, με τις σπουδές, με την κοινωνική ένταξη, με τον οικογενειακό σχεδιασμό, με τις πολιτικές επιλογές, με τις φιλοσοφίες, με τις οικονομίες και τις κρυφές παρανομίες.
Κάποτε όλα αυτά είχαν “ανθρώπινα όρια”. Σήμερα όλα αυτά (η ζωή, η γνώση, οι κατακτήσεις, τα λάθη) έφυγαν από τα χέρια μας. Πέρασαν στα “χέρια” της

ΥΜΝΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!

 Απολυτίκιον Χριστουγέννων (Ακούστε το!)

Η Γέννησίς σου Χριστὲ ο Θεὸς ημών
ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως
εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες
υπὸ αστέρος εδιδάσκοντο
Σε προσκυνείν τον ήλιον της δικαιοσύνης
και Σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολήν
Κύριε δόξα Σοι.

 Κοντάκιο (σύνθεση Ρωμανού του Μελωδού)

Η Παρθένος σήμερον
τον Υπερούσιον τίκτει
και η Γή το σπήλαιον
τω απροσίτω προσάγει
Άγγελοι μετὰ ποιμένων δοξολογούσι
Μάγοι δε μετα αστέρος οδοιπορούσι
Δι’ ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον
ο προ αιώνων Θεός.

Χριστός γεννᾶται...,Μεγάλυνον ψυχή μου...,Μυστήριον ξένον...

Χριστούγεννα!


Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται «η κατά σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού». Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου από τις Εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό). Κατά συνεκδοχή, Χριστούγεννα ονομάζεται όλο το εορταστικό δεκαπενθήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (7 Ιανουαρίου). Για τις Δυτικές Εκκλησίες τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης, ενώ για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο σταυρικός θάνατος και η Ανάσταση.

Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε με υπερφυσικό τρόπο από την Παναγία μας Παρθένο Μαρία σ’ ένα σπήλαιο της Βηθλεέμ. Εκείνη την εποχή, βασιλιάς της Ιουδαίας ήταν ο Ηρώδης ο Μέγας,

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς, η Φαρμακολύτρια!


Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Tῶν μαρτύρων ταῖς χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικῶς ἐμιμήσω τὰς ἀριστείας αὐτῶν, δι' ἀθλήσεως ἐχθρὸν καταπαλαίσασα· ὅθεν βλαστάνεις δαψιλῶς χάριν ἄφθονον ἀεί, θέοφρων Ἀναστασία, τοῖς προσιοῦσιν ἐκ πόθου τῇ ἀρωγῇ τῆς προστασίας σου.
Εορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία
Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της.

Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία όμως,

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Ελευθέριος, ο Ιερομάρτυρας.

Απολυτίκιον (Ακούστε το!)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἱερέων ποδήρει κατακοσμούμενος, καὶ αἱμάτων τοῖς ῥείθροις ἐπισταζόμενος, τῷ Δεσπότῃ σου Χριστῷ μάκαρ ἀνέδραμες, Ἐλευθέριε σοφέ, καθαιρέτα τοῦ Σατᾶν. Διὸ μὴ παύσῃ πρεσβεύων, ὑπὲρ τῶν πίστει τιμώντων, τὴν μακαρίαν σου ἄθλησιν.
Εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2o αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα (κατά άλλους στην Ρώμη) από πλούσιους γονείς. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία (της Ευανθίας γόνος, στιχηρό Εσπερινού) η οποία έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου.

Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο,

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ακολουθίες προς τιμή του Αγίου Σπυρίδωνος!


Ενημέρωση

Στο Εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνος Γουμένισσας θα τελεστούν:

Εσπερινός στις 11 Δεκεμβρίου και ώρα 4:00 μ.μ. 
Θεία Λειτουργία στις 12 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. προς τιμή του Αγίου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 4:00 μ.μ. παράκληση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα!

Εκ του εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν· διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
Εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα - σημερινή Τρεμετουσιά - όπως γράφουν πολλοί) από οικογένεια βοσκών, που ήταν κάπως εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν άλλαξε επάγγελμα. Συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.

Σαν χαρακτήρας, ο Άγιος, ήταν απλός, αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Τις Κυριακές και τις γιορτές, συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, και κατόπιν τους εξηγούσε την ευαγγελική ή την αποστολική περικοπή. Ο Θεός τον ευλόγησε να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις,

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Σύλληψη της Αγίας Άννης!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης εἰσακούων Θεός, παρ᾽ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτοὺς σαφῶς, ὑπισχνεῖται θεόπαιδα· ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι᾽ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
Εορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία
Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα όμως με την παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιερέας Ματθάν, κάτοικος της Βηθλεέμ, απέκτησε τρεις θυγατέρες: τη Μαρία, τη Σοβή και την Άννα.

Η Μαρία, αφού παντρεύτηκε στη Βηθλεέμ, γέννησε εκεί την Ελισάβετ, τη μητέρα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαίο. Μετά από πολλά χρόνια ατεκνίας, απέκτησε κόρη, την Παρθένο Μαρία.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι γονείς της την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών. Αυτοί δε μετά από λίγα χρόνια πέθαναν.

Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης, το έτος 550 μ.Χ., ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες. Ένας μάλιστα, θα διέφθειρε τις τρεις κόρες του,

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Tῶν ὁσίων ἀκρότης καὶ ἀγγέλοις ἐφάμιλλος ὡς γὰρ ἡγιασμένος ἐδείχθης ἐκ παιδός, Σάββα ὅσιε. Οὐράνιον γὰρ βίον ἀπελθῶν, πρὸς ἔνθεον ζωὴν χειραγωγεῖς διὰ λόγου τε καὶ πράξεως ἀληθοῦς, τοὺς πίστει ἐκβοῶντας σοι. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.
Εορτάζει στις 5 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Βιογραφία
Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας .

Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.

Όταν ήταν δεκαοχτώ ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Ευθύμιος τον

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)Ἦχος δ’.
Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος. 

Εορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Βιογραφία
Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.

Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και έτσι βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίσθηκε τόσο που την

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Όσιος Στυλιανός, ο Παφλαγόνας.

Η μνήμη του Οσίου Στυλιανού τιμάται στις 26 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Δαμάστας Φθώτιδος, Λειμώνος Λέσβου, Δαδίου Φθιώτιδος και Κάτω Ξενιάς Αλμυρού Μαγνησίας.

Βιογραφία
Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.
Αφού έτσι ανατράφηκε, και οι γονείς του πέθαναν, διαμοίρασε όλη την κληρονομιά του και πήγε ως ασκητής στην έρημο.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ακολουθίες προς τιμή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης!


Ενημέρωση
Στο Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στη Γουμένισσα θα τελεστεί "Εσπερινός" στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 4:00 μ.μ. 
Η Θεία Λειτουργία προς τιμή της Αγία Αικατερίνης θα τελεστεί στις 25 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Εκ του εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Η Αγία Αικατερίνη, η πάνσοφος Νύμφη του Χριστού!



Η Αγία Μεγαλομάρτυρας Αικατερίνη η Πάνσοφος, είναι η προστάτιδα της παιδείας, της φιλοσοφίας, αλλά και των φοιτητριών και των παρθένων. Η μνήμη της τιμάται στις 25 Νοεμβρίου έκαστου έτους. 

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ
ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ
Ἡ ἁγία Αἰκατερίνη γεννήθηκε στήν Ἀλεξάνδρεια στίς ἀρχές τοῦ 4ου αἰώνα μ.Χ. Εἶχε βασιλική καταγωγή. Ἦταν ἀπόγονος τῶν Πτολεμαίων, τῶν βασιλέων τῆς Αἰγύπτου. Ἀνῆκε σέ πολύ πλούσια κι ἔνδοξη οἰκογένεια. Οἱ γονεῖς της ἦταν εἰδωλολάτρες.
Ἀπό μικρή ἔδειξε μεγάλη κλίση στά γράμματα. Μέχρι τά δεκαοκτώ της χρόνια ἔμαθε τέλεια τήν Ἑλληνική καί Ρωμαϊκή παιδεία καί Ἐπιστήμη. Ἔμαθε τούς μεγάλους ποιητές, τόν Ὅμηρο καί τόν Βιργίλιο. Σπούδασε τήν Ἰατρική καί διάβασε τόν Ἱπποκράτη καί τόν Γαληνό, τούς ἰατρούς. Περισσότερο ὅμως ἀσχολήθηκε μέ τήν φιλοσοφία. Μελέτησε προπαντός τά βιβλία ὅλων τῶν ἀρχαίων φιλοσόφων. Θαύμαζε τόν Πλάτωνα καί τόν Ἀριστοτέλη καί μποροῦσε ν’ ἀνοίξει διάλογο μέ ὁποιονδήποτε πάνω στά φιλοσοφικά θέματα.
Ἔμαθε ἐπίσης

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ο Άγιος Ιωάννης, ο Χρυσόστομος!

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. δ’.
Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ένω ο άγιος Χρυσόστομος πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του στις 13 Νοεμβρίου. Επίσης στις 15 Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στις 27 Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του και στις 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Τέλος στις 26 Φεβρουαρίου εορτάζουμε την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Βιογραφία
Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Γουμένισσας!




Ενημέρωση

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Γουμένισσας θα τελεστούν:

Εσπερινός στις 8 Νοεμβρίου και ώρα 4:30 μ.μ. 
Θεία Λειτουργία στις 9 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 4:00 μ.μ. παράκληση προς τον Άγιο Νεκτάριο!

Εκ του εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου!



Ο Άγιος Νεκτάριος τιμάται στις 9 Νοεμβρίου εκάστου έτους. Η Κάρα και τα περισσότερα Λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στη Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης.
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1846 μ.Χ. στη Σηλυβρία της Θράκης. Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος.
Μικρός, 14 ετών, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος και κατόπιν ως παιδονόμος στο σχολείο του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου. Κατόπιν πήγε στη Χίο, όπου, από το 1866 μ.Χ. μέχρι το 1876 μ.Χ. χρημάτισε δημοδιδάσκαλος στο χωριό Λίθειο.

Το 1876 μ.Χ. έγινε μοναχός στη Νέα Μονή Χίου με το όνομα Λάζαρος και στις 15 Ιανουαρίου 1877 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος, ονομασθείς Νεκτάριος, από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο (1860 - 1877 μ.Χ.) και ανέλαβε τη Γραμματεία της Μητροπόλεως.

Το 1881 μ.Χ. ήρθε στην Αθήνα,

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Η Σύναξη των Παμμέγιστων Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ!

Η Εκκλησία στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει τη Σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται Αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή καθώς και «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων» και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Ομοιος με τον Θεό;».
Είναι άγγελος ο οποίος

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου!

Στις 3 Νοεμβρίου εκάστου έτους τιμούμε την "Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου και την "Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου στη Λύδδα της Ιόππης. Παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Δημητρίου τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου "Εσπερινός" το απόγευμα στις 2 Νοεμβρίου και Θεία Λειτουργία στις 3 Νοεμβρίου προς τιμή του Αγίου Γεωργίου.
Ναοῦ τὰ ἐγκαίνια, Μάρτυς καὶ θέσιν,
Τῶν λειψάνων σου νῦν γεραίρει ἡ κτίσις.
Βιογραφία
Μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του χριστιανισμού σ' όλο το Ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα. Έγιναν δε μετά την κατάθεση του Ιερού λειψάνου και τα εγκαίνια του Ναού στις 3 Νοεμβρίου και από τότε κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, τελεί κατά την ήμερα αυτή την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του μεγαλομάρτυρα, προς δόξαν Θεού.

Σύντομη ιστορία του Ναού και της Λύδδας

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου μαρτυρεί την ακμή του Χριστιανισμού στη Λύδδα, που ήταν επισκοπή και μετέπειτα αρχιεπισκοπή. Σήμερα υπάρχει (τιτουλάριος) αρχιεπίσκοπος Λύδδης, που διαμένει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Στη Λύδδα διαμένει ο ηγούμενος της Μονής.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός.


Στο Εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων Γουμένισσας θα τελεστεί προς τιμή των Αγίων "Εσπερινός" στις 31 Οκτωβρίου και ώρα 4:30 μ.μ., Θεία Λειτουργία στις 1 Νοεμβρίου και ώρα 7:00 π.μ. και Παράκληση το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 4 μ.μ.




ag anargiroi

άγιοι Ανάργυροι

 

Ακούστε το απολυτίκιο των αγίων Αναργύρων

Γνωρίζετε αλήθεια πως υπάρχουν τρία διαφορετικά ζευγάρια αγίων Αναργύρων και συνολικά είκοσι (20) άγιοι Ανάργυροι;

Τα τρία ζευγάρια των Αγίων Αναργύρων:
Υπάρχουν τρία ζευγάρια αγίων Αναργύρων που φέρουν το ίδιο όνομα, δηλ. Κοσμάς και Δαμιανός, τους οποίους τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία σε διαφορετικές ημέρες του έτους.

α) Είναι οι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός από τα μέρη της Ασίας, υιοί της

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ο Άγιος Δημήτριος, ο Μυροβλύτης!

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.
Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, ο οποίος

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος και η απελευθέρωση της Γουμένισσας στις 23 Οκτωβρίου του 1912.


Η μνήμη του Αγίου Ιακώβου τιμήθηκε όπως κάθε έτος από τη Μητρόπολή μας στις 23 Οκτωβρίου. Από την πλειοψηφία των ιερέων της Μητρόπολής μας τελέστηκε αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Δημητρίου.
Καθώς η ημερομηνία συμπίπτει με την απελευθέρωση της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παιονίας από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Οκτωβρίου του 1912, ακολούθησε επίσημη δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στον Ιερό Ναό, στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Ηρώο των Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση τμημάτων σχολείων και πολιτιστικών τμημάτων, η οποία κατέληξε στην πλατεία της 23ης Οκτωβρίου.
Ακολουθούν λίγα λόγια για τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο:

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος στη Γουμένισσα για τα εγκαίνια της Ι. Μ. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης!

Την Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη για τα εγκαίνια της Ιεράς Μόνης Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γουμενίσσης. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε στην Γουμένισσα ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.
Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στον εσπερινό των εγκαινίων, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καπιτώλιαδος κ. Ησύχιος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.
Πριν τον εσπερινό πραγματοποιήθηκε, έξω από τη Μονή, η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Ξύλου και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων, όπου παρέστησαν επίσης, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, εκπρόσωποι της πολιτείας, των τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων. Κατόπιν με πομπή και την συνοδεία των χάλκινων της Γουμένισσας κατευθύνθηκαν προς το καθολικό της Μονής, όπου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο.
Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς, κλήρο και λαό και αναφέρθηκε στον θαυμαστό τρόπο που βρέθηκε ο χώρος και χτίστηκε η μονή. Μίλησε, επίσης,

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Εγκαίνια κεντρικού Ναού της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας.

Ι.Μ.Γ.Α.Π.
ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ








Δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο
Λόγω των εγκαινίων του κεντρικού Ναού της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Γρίβας,
διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας δωρεάν μετακίνηση των ενοριτών του προς την Ιερά Μονή, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017.
Ώρα αναχώρησης 8.00 π.μ., μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Ώρα επιστροφής: 11:00 π.μ.
Το εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ευχαριστήριο!

Ι.Μ.Γ.Α.Π.
ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ





















Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 4.30 μ.μ., ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου διοργάνωσε "Ενοριακό καφέ" στην ταβέρνα "Ο Γιώργος" που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Θάνου Ζελέγκου, ο οποίος στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας για την ευγενική τους προσφορά στον Ιερό Ναό και όλους τους ενορίτες μας που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Το εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).
Η μνήμη της τιμάται στις 17 Σεπεμβρίου εκάστου έτους. 
Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.